Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Merchant - Suzerain

 
Βάση των ανερχόμενων Merchant αποτελεί η Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου και στα τέλη του 2014 σχηματίστηκαν από τέσσερις έξοχους μουσικούς και πιο συγκεκριμένα από τον Mirgy στη φωνή, τον Ben στην κιθάρα, τον Wilson στο μπάσο και τον Nick στα ντραμς, που τούτες τις μέρες κυκλοφορούν σε digital μονάχα προς το παρόν μορφή το παρθενικό τους άλμπουμ.
 
Μόλις τέσσερα κομμάτια συνολικής όμως διάρκειας περίπου 50 λεπτών περιέχει το περί ου ο λόγος εξαιρετικά χορταστικό Suzerain, το οποίο μας παρουσιάζει μες από την πνιγμένη του στην παραμόρφωση διαύγεια το σκυθρωπό κι αγριεμένο heavy ταμπεραμέντο των Merchant, μιας και μας βυθίζει σε ανήλιαγα και μουντά doom σοκάκια και σε τοξικούς sludge βάλτους.
 
Ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό και σκοτεινό είναι το επιεικώς πανέμορφο artwork του Suzerain, το οποίο μας βάζει για τα καλά στο μουσικό κλίμα των Merchant με την υφέρπουσα κι άκρως δηλητηριώδη του μελαγχολία, καθώς τα ισχνά stoner ψήγματα τους, καθιστούν εξόχως ορμητικά τα υπέρβαρα sludge στοιχεία τους κι απογειώνουν έτσι το βορβορώδες τους doom τσαγανό.
 
Αβυσσαλέα riffs, άλλοτε σε μονολιθικό doom ύφος κι άλλοτε με κοφτερές sludge αιχμές, που τονίζουν υπέροχα τα σχεδόν ανεπαίσθητα black ρινίσματα των Merchant, ξερνάει συνεχώς η βαφτισμένη σε βρώμικα κι οπιούχα fuzz ύδατα κιθάρα τους, η οποία με τα διακριτικά της solos και τα εθιστικά της leads πασπαλίζει το έξοχο Suzerain με σκόνη λυσσαλέας funeral αύρας.
 
Πόνο, μανία κι οργή μαρτυρούν αμφότερα τα σχιστά brutal φωνητικά και τα σχεδόν ψιθυριστά ουρλιαχτά των Merchant, εντείνοντας έτσι την φρικιαστικά θελκτική death ευωδία, που καλύπτει το ξεθωριασμένο τους κι αργόσυρτο extreme metal άρωμα, το οποίο χάρη στο στιβαρό τους και δυναμικό rythm section καθιστά συμπαγή την υπέρ του δέοντος heavy μορφή του Suzerain.
 
Ηλεκτρισμένη fuzz λάσπη εκτοξεύει το τραχύ και μεστό μπάσο στα νοσηρής γοητείας κομμάτια του Suzerain και συμβάλει έτσι σημαντικά στην σχεδόν αποπνικτική και ιδιαιτέρως πυκνή του sludge ατμόσφαιρα, ενώ τα ρωμαλέα ντραμς των Merchant ενισχύουν με το σκαιό τους groove τις black δυσωδίας αιχμές τους, φωτίζοντας παράλληλα τα μολυσμένα τους doom ηχοτοπία.
 
Όμως ειδική μνεία θαρρώ, πως αξίζει η παχιά και υφέρπουσα sludge ψυχεδέλεια του Suzerain, μιας και συμβάλει τα μέγιστα στο να χαράξουν οι εξόχως ταλαντούχοι Merchant την δική τους μοναδική heavy ταυτότητα και συγχρόνως εντείνει την ήδη πλούσια ηχητική ποικιλία του πρώτου τους full length πονήματος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα μάλλον διάφανα τους post ρινίσματα.
 
Σκληρά και βάναυσα είναι σχεδόν αμφότερα τα μελωδικά και τα αργόσυρτα extreme metal σημεία του Suzerain, που χρωστά στην εκτελεστική δεινότητα και τον συνθετικό οίστρο των Merchant, την διαβολικά σαγηνευτική sludge ομορφιά του, ενώ η αρρωστημένη τους φαντασία και η ερεβώδη τους έμπνευση, του χαρίζουν θαμπά blackened doom στολίδια noise γοητείας.
 
Τεραστίου heavy εκτοπίσματος είναι τα κομμάτια στο ντεμπούτο των Merchant, μιας και τούτοι οι τύποι έχουν επιτυχώς εμποτίσει την αμαρτωλά σαγηνευτική sludge ψυχεδέλεια τους με ακραία doom αρώματα χαμηλά κουρδισμένης υφής, σκεπάζοντας έτσι το υπέροχο Suzerain με βίαιες space σκιές, που κολακεύουν τα black ξεσπάσματα και τα noise αύρας funeral φτιασίδια τους.
 
Εν ολίγοις, το φανταστικό Suzerain από τους πολλά υποσχόμενους Merchant στάζει ποιότητα και μαρτυρά το μεράκι και το ταλέντο τους με τον πλέον πειστικό τρόπο, μιας και θαρρώ, πως ποτέ ξανά δεν υπήρξε η βαριά κι ακραία sludge ψυχεδέλεια και η κοφτερή doom θλίψη black ευωδίας τόσο αβάσταχτα γοητευτική όσο είναι σε τούτο το σκληρό και θολό διαμάντι. Υπέροχο.
 
Merchant: Bandcamp / Facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου