Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Dö - Tuho

 
Κατά καιρούς μας έχει χαρίσει μερικές πραγματικά εξαιρετικές μπάντες η Φινλανδία κι εξαίρεση δεν θα μπορούσαν φυσικά να αποτελούν οι σταθερά ανερχόμενοι , που σχηματίστηκαν στο Ελσίνκι το 2013 από τον Big Dog σε κιθάρα και φωνητικά, τον Joe E. Deliverance σε ντραμς και φωνητικά κι από τον Deaf Hank σε μπάσο και φωνή, οι οποίοι πριν από κάμποσες εβδομάδες κυκλοφόρησαν την τρίτη συνολικά δουλειά τους και πρώτη με full length μορφή.
 
Σχεδόν 43 λεπτά διαρκούν τα έξι κομμάτια του περί ου ο λόγος, Tuho, το οποίο διακρίνεται για την αψεγάδιαστη πραγματικά παραγωγή του, που καθιστά με την ογκώδη της διαύγεια σχεδόν εκκωφαντική την λυρικά extreme ορμή των περιπετειωδών του συνθέσεων, ενώ ξεχωρίζει για το επιεικώς πανέμορφο artwork του, που ταιριάζει γάντι στην ερεβώδη αισθητική των , οι οποίοι εδώ καταπιάνονται με θέματα σχετικά με την Αποκάλυψη και το τέλος του κόσμου.
 
Ρωμαλέα riffs, άλλοτε ντυμένα με παραδοσιακό doom μανδύα κι άλλοτε καλυμμένα με ισχνά κι αιχμηρά συνάμα stoner πέπλα, ξεχύνονται συνεχώς από την βαφτισμένη σε οπιούχους sludge βάλτους κιθάρα των , που πασπαλίζει με αχνή heavy ψυχεδέλεια κι ασθενική metal πυρίτιδα το εντυπωσιακό Tuho, χάρη στα δηλητηριώδη της κι αμαρτωλής γοητείας solos, τα οποία εντείνουν σημαντικά τις σκοτεινές space rock αναθυμιάσεις των διακριτικών του πλήκτρων.
 
Γρέζι και brutal υφής βραχνάδα χαρακτηρίζουν τα πάντοτε αγριεμένα και παθιασμένα φωνητικά των , τα οποία ταιριάζουν γάντι στην κοφτερή sludge υφή του εξαιρετικά χορταστικού Tuho και συμβάλουν συγχρόνως στην ομαλή του ροή, καθώς όταν η ακουστική δυναμική της μπάντας βγαίνει μπροστά σε πρώτο πλάνο, τα φωνητικά γαληνεύουν κι αποκτούν μια καθαρή χροιά σχεδόν ονειρική, η οποία διανθίζει την ήδη μεγάλη ποικιλία του ντεμπούτο τους.
 
Μεστό και στιβαρό είναι το δυνατό rythm section του Tuho, το οποίο στηρίζεται στο βραχνό fuzz μπρίο από το μπάσο και το συμπαγές groove από τα ντραμς και πασπαλίζει έτσι με doom ενέργεια και stoner αδρεναλίνη την υφέρπουσα sludge ψυχεδέλεια του, η οποία χάρη στην ατίθαση φαντασία και τον συνθετικό οίστρο των είναι επιτυχώς στολισμένη με space rock πινελιές και ισχνά metal ρινίσματα, που καθιστούν το πρώτο τους άλμπουμ εξόχως εθιστικό.
 
Δεινότητα εκτελεστική κι αστείρευτη έμπνευση σε συνδυασμό με το έμφυτο ταλέντο στον ευρύτερο heavy ήχο από τους πολλά υποσχόμενους κι άκρως ελπιδοφόρους έχουν ως αποτέλεσμα το ιδιαιτέρως απολαυστικό Tuho να συνδυάζει τα πλέον ακραία με τα πιο μελωδικά στοιχεία της doom μουσικής με τρόπο σχεδόν ακαταμάχητο κι έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, πως τούτο το συναρπαστικό άκουσμα ξελογιάζει με τον ήχο του. Φαντασμαγορικό.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου