Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Heavy Smoke's Rising High Into The Misty Greek Sky



Δεύτερο και τελευταίο κείμενο αφιερωμένο σε κάποιες μπάντες και κυκλοφορίες που το 2011 μας ήρθαν από την ιδιαιτέρως δραστήρια εγχώρια μουσική σκηνή. Σε αυτό, θα επικεντρωθώ στον αγαπημένο μου heavy ήχο και τα πολλά του παρακλάδια και θα ασχοληθώ με κάποιες μπάντες και κυκλοφορίες που ενώ τις άκουσα στην ώρα τους για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν τους αφιέρωσα όσο χρόνο και προσοχή άξιζαν. Αλλά, ας περάσουμε στο δια ταύτα.

Δύο αρκετά καλές δουλειές με έμφαση στο μελωδικό heavy metal και κάποια ψήγματα doom μας ήρθαν από τους Αθηναίους Snowblind και Heathendom, που κυκλοφόρησαν την τέταρτη και δεύτερη δουλειά τους αντίστοιχα υπό τους τίτλους Prisoners On Planet Earth και The Symbolist. Και τα δυο άλμπουμ διαπερνώντε από ένα ιδιαιτέρως κολακευτικό για αυτά epic συναίσθημα, αν και για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως η κυκλοφορία που κλέβει την παράσταση είναι η πολύ καλή ντεμπούτο full length δουλειά των Θεσσαλονικιών Wishdoom που τιτλοφορείται Helepolis και κινείται σε παρόμοια ηχοτοπία με τους δυο άνωθεν αναφερθέντες κι αρκετά καλούς δίσκους.

Στα μονοπάτια της doom μουσικής που συνορεύουν με το gothic και το death metal υπήρξαν δύο κυκλοφορίες που άκουσα αρκετά τον περασμένο χρόνο. Αναφέρομαι στο A Series Of Unfortunate Concurrencies που αποτελεί την πρώτη -και ιδιαίτερα προσεγμένη σε όλους τους τομείς- full length κυκλοφορία των Αθηναίων Scar Of The Sun και στο The End Of The Path Is Nigh που αποτελεί την τρίτη κυκλοφορία των προερχόμενων από το Άργος, Hedon Cries. Τα παιδιά από την Πελοπόννησο έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στις συνθέσεις, αλλά έχω την εντύπωση πως για να ξεκολλήσουν μια και καλή από το underground status, θα πρέπει να βελτιωθούν στον τομέα της παραγωγής. Όπως και να' χει όμως, αξίζουν συγχαρητηρίων.

Δυο σχετικά νέες και άκρως ελπιδοφόρες μπάντες που ανακάλυψα την περασμένη χρονιά είναι οι Θεσσαλονικείς This Is Nowhere και οι Αθηναίοι -αν δεν κάνω λάθος- Reversed Nature, οι οποίοι κινούνται στα πλέον ψυχεδελικά ηχοτοπία της rock μουσικής, ενώ αμφότεροι έχουν σαν αφετηρία τους τον αυτοσχεδιασμό. Το ομώνυμο 7" των This Is Nowhere αποτελείται από δυο εξαιρετικά κομμάτια, ενώ άξιο αναφοράς αν μη τι άλλο είναι το soundtrack που έκαναν για την ταινία Frozen του Bryony Lavery, το οποίο περιέχει κάποια εξαιρετικά κομμάτια. Οι Reversed Nature κυκλοφόρησαν την δεύτερη και αυτοχρηματοδοτούμενη δουλειά τους, Junky For A Guide την περασμένη χρονιά, ενώ οι live εμφανίσεις τους κατά την διάρκεια του 2011 υπήρξαν αρκετές.

Σε πιο heavy φόρμες είχαμε το εξαιρετικό κι αυτοχρηματοδοτούμενο ντεμπούτο EP, First Gear, των Αθηναίων 45Rats το οποίο προσεγγίζει το stoner μέσα από ένα bluesy πρίσμα, ενώ σε κανένα από τα 5 κομμάτια που περιέχει δεν υπάρχουν φωνητικά, κάτι που προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου. Πολύ καλό είναι και το The Red EP, που αποτελεί την πρώτη δουλειά των γεννημένων το 2010 στη Θεσσαλονίκη High Noon, ενώ από την ίδια πόλη προέρχονται και οι επίσης νεοσύστατοι και πολλά υποσχόμενοι Craang, που πέρσι κυκλοφόρησαν την παρθενική τους demo δουλειά η οποία και τιτλοφορείται Recordings Volume One. Τέλος, ακόμη μια μπάντα που έκλεψε την παράσταση στον ελληνικό heavy χώρο ήταν οι δημιουργημένοι το 2010 Gomgoma, οι οποίοι με το πρώτο demo τους Sick Theories πραγματικά με καθήλωσαν και δεν διστάζω να παραδεχθώ πως περιμένω με αγωνία κάποια full length δουλειά από αυτούς, ενώ εύχομαι η στιγμή που θα τους δω live να μην αργήσει πολύ.

Λίγο πριν το τέλος του κειμένου που τώρα διαβάζετε, να εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Σίγουρα υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες ελληνικές δουλειές που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2011, αλλά αυτές που αναφέρθηκαν εδώ, έστω και αποσπασματικά, είναι αυτές που απλώς έτυχε να ακούσω μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν κι άλλες πολύ καλές δουλειές ελληνικής παραγωγής που μου διαφεύγουν, αλλά όπως γνωρίζετε ο χρόνος στις μέρες μας είναι περιορισμένος και ορισμένες φορές όσο και να θέλεις, απλά δεν μπορείς να δώσεις την απαραίτητη προσοχή σε όλα τα ακούσματα. Γι' αυτό, κλείνοντας σας προτείνω να επισκεφθείτε δύο νέα, εξειδικευμένα, πολύ προσεγμένα και δημιουργημένα το 2011 sites, το Chromium Sun, στο οποίο θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την ιδιαιτέρως δυναμική κι ανερχόμενη κυπριακή σκηνή, ενώ αν θέλετε να είστε ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα στην ελληνική underground σκηνή, καλό θα ήταν να συντονιστείτε στο νεότευκτο DownTuned Mag, το οποίο ειδικεύεται στα του ελληνικού heavy χώρου, ενώ έχει κι ένα πλούσιο Download Archive, καθώς και ραδιοφωνική παρουσία, μιας και το Downtuned Radio που στεγάζει εκτός των άλλων και την ραδιοφωνική Phantasmagoria, ανήκει στο δυναμικό αυτό site. Τέλος, συνεχίστε να στηρίζεται τις ελληνικές μπάντες με όποιον τρόπο μπορείτε, διότι πολλές από αυτές είναι ισάξιες, αν όχι καλύτερες, από αρκετές ξένες μπάντες παρόμοιου ήχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου