Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Castle - Blacklands


Οι προερχόμενοι από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, Castle, οι οποίοι αποτελούνται από τον -ιδρυτής τους- Mat Davis σε κιθάρα, σύνθεση και φωνητικά, τον Al McCartney σε ντραμς και την Elizabeth Blackwell σε φωνή και μπάσο, επιστρέφουν στην δισκογραφία με το δεύτερο full length άλμπουμ τους, το οποίο φέρει τον τίτλο: Blacklands, μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πολύ καλού ντεμπούτου full length δίσκου τους, In Witch Order, που είχε κυκλοφορήσει πέρυσι το καλοκαίρι μέσω της γερμανικής δισκογραφικής Van Records.

Το δεύτερο πόνημα τούτης της ιδιαιτέρως ελπιδοφόρας μπάντας, το οποίο αποτελεί την αφορμή για το παρόν κείμενο, κυκλοφορεί από την ίδια δισκογραφική με τον προκάτοχο του, ενώ μοιράζεται με αυτόν και παρόμοιο στιχουργικό περιεχόμενο, καθώς η φαντασία και τα occult θέματα, έχουν και πάλι την τιμητική τους. Οι ομοιότητες των δύο ως τώρα κυκλοφοριών των Castle δεν σταματούν εδώ, καθώς το artwork και για τις δύο έχει επιμεληθεί ο πολυτάλαντος ντράμερ της μπάντας, ο οποίος αυτή τη φορά συνεργάστηκε με τον Denis Forkas.

Την παραγωγή του Blacklands έχει επιμεληθεί ο μετρ του είδους, Billy Anderson, ο οποίος διατήρησε την άψογη ισορροπία μεταξύ βρωμιάς και διαύγειας στον ήχο της μπάντας, η οποία υπήρχε και στο ντεμπούτο της, ενώ προσέδωσε στις ήδη εκρηκτικές συνθέσεις των Castle, μια εξόχως κολακευτική για αυτές, έξτρα δυναμική. Οι συνθέσεις παραμένουν σε υψηλά τέμπο ως επί τω πλείστον, αν και δεν λείπουν οι mid-tempo στιγμές, ενώ η βελτίωση στο συνθετικό κομμάτι είναι εντυπωσιακή, αλλά το σημαντικότερο: ευεργετική για τον ήχο της μπάντας.

Το μείγμα doom ηχοτοπίων κι έντονων στοιχείων παραδοσιακού metal, που αποτέλεσε τον ηχητικό κορμό των Castle παραμένει άκρως εντυπωσιακό, ενώ τα ψήγματα ψυχεδελικού rock, τα οποία αν και είναι καλά κρυμμένα στο Blacklands, καταφέρνουν να προσδώσουν μια αύρα φρεσκάδας στην μουσική της μπάντας, η οποία παρόλο, που δεν διακρίνεται για τους νεοτερισμούς της, εντούτοις, καταφέρνει να αποτελέσει ιδανικό άκουσμα, τόσο για τους φίλους του καθαρόαιμου metal ήχου, όσο και για τους πιστούς φίλους των heavy ακουσμάτων.

Ο Mat Davis κάνει εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες, καθώς τα riffs του θαρρώ, πως θα τα ζήλευαν αρκετές μπάντες από τον heavy χώρο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα εκπληκτικά leads και solos του, τα οποία άνετα θα κέρδιζαν διθυράμβους αν περιλαμβανόταν σε κάποιον δίσκο κλασικής metal μπάντας. Τα ντραμς του Al McCartney, τα οποία είναι άκρως δυναμικά, διακρίνονται για τα χρονικά αλάνθαστα χτυπήματα τους, ενώ θαρρώ, πως την παράσταση κλέβει η Elizabeth Blackwell, όχι μόνο για τον μεστό τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το μπάσο της..

..Αλλά ούτε και για το θελκτικό παρουσιαστικό της, το οποίο εν αντιθέσει με την επικρατούσα τάση στον metal χώρο, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο για την μπάντα, μα κυρίως για την απόδοση της στα φωνητικά, με την οποία πραγματικά κλέβει την παράσταση, μιας και με την θεατρικότητα, που την διακρίνει, αποδίδει με περισσή πειστικότητα τους στίχους, ενώ η χροιά της φωνής της, ταιριάζει γάντι με την ηχητική ατμόσφαιρα των κομματιών του Blacklands, σε μερικά εκ των οποίων, προσφέρει την φωνή του κι ο πολυπράγμων αρχηγός της μπάντας.

Εν κατακλείδι, είμαι πεπεισμένος, πως οι νεότευκτοι Castle, θα καταφέρουν να κατακτήσουν την προσοχή και την φήμη, που αξίζουν, καθώς το πολύ καλό δεύτερο άλμπουμ τους, Blacklands, θαρρώ, πως θα τους καθιερώσει στον heavy χώρο ως μια ραγδαίως ανερχόμενη μπάντα, ενώ την ίδια στιγμή, τα 8 κομμάτια συνολικής διάρκειας 36 λεπτών, που αποτελούν τον περί ου ο λόγος δίσκο, θα αποτελέσουν εξαιρετική μουσική συντροφιά και για το metal κοινό. Εν ολίγοις, όσοι φίλοι του σκληρού ήχου τσεκάρουν το εν λόγω άκουσμα, θα μείνουν απολύτως ικανοποιημένοι.

Van Records: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου