Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Make - Trephine


Είναι δεν είναι μια τριετία, κατά την οποία, υπάρχουν ανάμεσα μας οι Make, οι οποίοι κατάγονται από την Νότια Καρολίνα της Αμερικής. Τούτη η νέα σχετικά μπάντα, που αποτελείται από τρεις μουσικούς και πιο συγκεκριμένα από τους Scott Endres (κιθάρα, φωνητικά), Spencer Lee (μπάσο, φωνητικά) και Matt Stevenson (ντραμς), πρόκειται να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο full length άλμπουμ της με τίτλο: Trephine, στα τέλη του τρέχοντος μήνα μέσω της νεοσύστατης βρετανικής και ραγδαίως ανερχόμενης, δισκογραφικής εταιρίας: Devouter Records.

Ο εν λόγω δίσκος, ο οποίος προς το παρόν, προσφέρεται εξ ολοκλήρου προς δωρεάν streaming μέσα από τη σελίδα της μπάντας στο bandcamp, αποτελείται από εννέα κομμάτια συνολικής διάρκειας 59 λεπτών, ενώ διακρίνεται για την πολύ καλή παραγωγή του, που είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του Nick Petersen. Άξιο αναφοράς θαρρώ, πως είναι το γεγονός, πως το πολύ καλό Trephine πλαισιώνεται από ένα πολύ ταιριαστό με το concept του artwork, το οποίο σε βάζει για τα καλά, τόσο στο νοσηρό ηχητικό του κλίμα, όσο και στο στιχουργικό.

Το concept των στίχων αφορά έναν βαριά ασθενή, που βρίσκεται στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, αλλά και την πάλη με τους δαίμονες του μυαλού και της ψυχολογίας του. Όπως ίσως υποψιάζεστε, ένα ηχητικό μείγμα sludge, doom, drone και post rock είναι το ιδανικό για τέτοιου είδους θεματολογία, ενώ το ακόμη καλύτερο στην προκειμένη περίπτωση, είναι το γεγονός, πως οι Make, έχουν συνδυάσει τα παραπάνω μουσικά ιδιώματα με εξαιρετικό τρόπο, καταφέρνοντας έτσι να προσδώσουν στον αρρωστημένα όμορφο κι εθιστικό ήχο τους, μοναδικότητα.

Η κιθάρα δημιουργεί κυκλικά riffs τεραστίων διαστάσεων, που δηλητηριάζουν τα πάντα στο διάβα τους, ενώ ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας τους, ο οποίος εντείνει την ήδη θελκτικά ανυπόφορη αύρα απελπισίας του Trephine, τα καθιστά εξόχως απειλητικά. Ο ίδιος χαρακτηρισμός μπορεί να αποδοθεί και στο μπάσο, που έρπει στους ηχητικούς βάλτους και σιγοντάρει τόσο την κιθάρα, όσο και τα αργά, μα σταθερά χτυπήματα των ντραμς, που συμβάλουν τα μέγιστα στην ξεχειλίζουσα πόνο κι απόγνωση, ατμόσφαιρα των συνθέσεων..

..Την οποία στολίζουν με ηχητική αστρόσκονη τα ονειρικά leads της κιθάρας, που συνδυάζονται άψογα με τα death αισθητικής φωνητικά, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μια άκρως κολακευτική για την απόδοση των στίχων, black υφή, ενώ τα λιγοστά μέρη τους, που είναι με καθαρή φωνή, καθιστούν την όλη ερμηνεία καθηλωτική. Όπως υποψιάζεστε, οι συνθέσεις των Make ξεχωρίζουν για την όχι και τόσο ευχάριστη μορφή τους, αλλά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, αντί να απομακρύνει τους ακροατές με το αποκρουστικό περίβλημα του..

..Αντιθέτως τους θέλγει, καθώς τα πληγωμένα του σωθικά, αποδεικνύονται εξόχως σαγηνευτικά, μιας και πίσω από την τρομακτική του μάσκα, το εύθραυστο θηρίο, που ακούει στο όνομα: Trephine, αποδεικνύεται γοητευτικό, καθώς οι συνθέσεις του είναι πλασμένες με πόνο, αλλά ποτισμένες με αισιοδοξία, ενώ η τραυματισμένη τους κορμοστασιά, στέκει αγέρωχη απέναντι στους μανιασμένους sludge ανέμους, που το δέρνουν αλύπητα, καθώς το doom αναισθητικό, που οι Make του προσέφεραν, το βύθισαν σε μια γαλήνια δίνη post συσπάσεων.

Devouter Records: Official Website / Goodieshop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου