Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

My Dying Bride - A Map Of All Our Failures


Υπό τον σαρκαστικό τίτλο: A Map Of All Our Failures, κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό η νέα, δωδέκατη full length δουλειά των γεννημένων το 1990, Βρετανών ηγετών του epic doom/death ήχου, My Dying Bride, η οποία κυκλοφόρησε από την φημισμένη, Peaceville Records. Στο νέο της πόνημα, το οποίο αποτελείται από 8 κομμάτια συνολικής διάρκειας 63 περίπου λεπτών, η ηχητική παρέα, που έχει σαν ηγέτες της, τους δύο εναπομείναντες σε αυτήν, ιδρυτές της, Aaron Stainthorpe σε φωνητικά και Andrew Craighan σε κιθάρες, συνεργάστηκε για ακόμη μια φορά με τον πιστό της συνοδοιπόρο Mags, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή του άλμπουμ, ενώ το πολυσέλιδο artwork του δίσκου, επιμελήθηκε ο Rhett Podersoo του Machine Room.

Στην σκοτεινή και γεμάτη ρομάντζο ατμόσφαιρα του A Map Of All Our Failures, η οποία είναι αποτέλεσμα τόσο της πένθιμης και διακριθείσας για την υφέρπουσα τραγωδία, που την διακρίνει, μουσικής του, όσο και του γεμάτου πόνο, στιχουργικού του περιεχομένου, συμμετείχε κι ο Grant Berry, που με τα Pro tools του, συνέβαλε σημαντικά στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, ενώ στην ηχητική συντροφιά από το West Yorkshire, την οποία εκτός των δύο προαναφερθέντων μουσικών, απαρτίζουν εδώ και λίγα χρόνια και οι εξόχως ταλαντούχοι: Shaun Macgowan σε βιολί και πλήκτρα, Lena Abe σε μπάσο και Hamish Hamilton Glencross σε κιθάρες, ύστερα από απουσία λίγων ετών, επανήλθε στις τάξεις της, ο καλός ντράμερ, Shaun Taylor-Steels.

Η απόδοση της μπάντας είναι εξαιρετική, καθώς όλοι τους δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ σε αυτό συμβάλει και η πολύ καλή χημεία, που όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αναπτύξει μεταξύ τους. Οι κιθάρες παίζουν συνεχώς με το tempo του άλμπουμ, άλλοτε ρίχνοντας το με τα doom κι υπέρβαρα riffs τους κι άλλοτε ανεβάζοντας το με τα death τους ξεσπάσματα, ενώ από το ρεπερτόριο τους δεν λείπουν τα black ψήγματα. Τα leads και τα solos τους έχουν μια εξόχως σαγηνευτική μελαγχολία, που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, ενώ πλαισιώνονται υπέροχα, τόσο από τα αιθέρια πλήκτρα, όσο κι από το σπαραχτικό βιολί, η εύθραυστη υπόσταση του οποίου, είναι τόσο όμορφη, που κάθε της νότα, μοιάζει βγαλμένη μέσα από μελίσταχτο, ηχητικό παραμύθι.

Το στιβαρό rythm section, που το μεστό μπάσο και τα δυναμικά ντραμς συνθέτουν, μοιάζει σαν να έχουν συνυπάρξει για πολλά χρόνια, καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο με υπέροχο τρόπο, ενώ και τα δύο μαζί συμβάλουν τα μέγιστα στην ομαλή ροή των συνθέσεων, μιας και η συμμετοχή τους σε αυτές, είναι καθοριστική για την θηριώδη δομή τους. Η ερμηνεία των φωνητικών, που διακρίνεται για την ποικιλία της, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα κυρίαρχα καθαρά, λιγοστά brutal ουρλιαχτά και κάμποσες στιγμές απαγγελίας, προσδίδοντας τους έτσι, θεατρικότητα, αποδίδει με πειστικότητα τους εκλιπαρόντες για αγάπη, αλλά και θρηνούντες για την αβάσταχτη μοναξιά και τις αμέτρητες πληγές των πρωταγωνιστών τους, folklore αισθητικής, στίχους.

Το doom/death μοτίβο, των πρωτοπόρων σε τούτη την έκφανση του ακραίου metal ήχου, My Dying Bride, διανθίζεται επιτυχώς από τα λιγοστά majestic black ψήγματα, που με μαεστρία η μπάντα, του έχει προσθέσει, ενώ το βαφτισμένο σε νουάρ ηχοτοπία, gothic στοιχείο της μπάντας, συνυπάρχει αρμονικά με την metal πλευρά της. Οι νεωτερισμοί απουσιάζουν από το A Map Of All Our Failures, αλλά αυτό δεν λειτουργεί ενάντια του, μιας και η κλασσική συνταγή της μπάντας, είναι εκτελεσμένη με περισσή μαεστρία, ενώ αρκετές από τις μουσικές ιδέες του δίσκου, αν και άνετα θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί περαιτέρω, αναδεικνύονται σε κάποιες από τις καλύτερες, που η μπάντα έχει γράψει ποτέ, καθώς μαρτυρούν συνθετικό οίστρο.


Εν κατακλείδι, η νέα δουλειά των αγαπημένων μου My Dying Bride, έχω την αίσθηση, πως θα ικανοποιήσει τους πολύ καλούς φίλους της μουσικής τους, σαν και του λόγου μου και θα αφήσει μια ιδιαιτέρως γλυκιά γεύση σε όσους τους γνωρίσουν για πρώτη φορά μέσω αυτής, ενώ το γεγονός, πως το A Map Of All Our Failures, δεν περιέχει κάτι το νέο ως προς τον ήχο της μπάντας, ίσως ξενίσει μερικούς αρχικά, αλλά θεωρώ, πως σε βάθος χρόνου, ο εν λόγω δίσκος, θα τους κερδίσει κι αυτούς με την αξία του. Και πως αλλιώς να γίνει, από την στιγμή, που η epic αύρα του, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την metal υφής, νουάρ αισθητική του, καθιστώντας τον έτσι, έναν από τους πλέον γοητευτικούς doom/death δίσκους της τρέχουσας χρονιάς.

My Dying Bride: Official Website
Peaceville Records: Official Website
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου