Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Captain Crimson - Dancing Madly Backwards


Ακόμη μια νέα κι εξαιρετικά ελπιδοφόρα μπάντα μας έρχεται από την Σουηδία, από όπου φαίνεται ότι οι εξαίρετοι heavy rock δίσκοι δεν θα σταματήσουν και τόσο σύντομα να μας έρχονται, καθώς οι περί ου ο λόγος Captain Crimson, που δημιουργήθηκαν μόλις πέρσι, είναι μια από εκείνες τις λίγες μπάντες, στις οποίες το μεράκι και το ταλέντο ξεχειλίζουν.
 
Η ζωηρή μουσική παρέα των Stefan Norén σε κιθάρα και φωνητικά, Andreas Eriksson σε κιθάρες, Anders Tallfors σε μπάσο και Mikael Läth σε ντραμς, η οποία δημιουργήθηκε κάπου προς το τέλος του περσινού έτους στην πόλη Örebro, κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν, μέσω της Σουηδικής Transubstans Records τον ντεμπούτο δίσκο της: Dancing Madly Backwards.
 
Ο εν λόγω δίσκος αποτελείται από 9 κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 45 λεπτών και ξεχωρίζει για την αναλογική του παραγωγή, η οποία προσδίδει στις σκανταλιάρικες μελωδίες της μπάντας, έναν άκρως κολακευτικό για αυτές, οργανικό χαρακτήρα, που απογειώνει τα prog rock στοιχεία, τα οποία πλαισιώνουν υπέροχα, το heavy υφής blues rock μοτίβο της.
 
Μπάσο και ντραμς συνθέτουν ένα ιδιαιτέρως groovy και στιβαρό rythm section, καθώς η αρμονική τους συνύρπαξη με τις κιθάρες, προσδίδει στις συνθέσεις των Captain Crimson μια αυθεντική retro αύρα, ενώ τα σχεδόν ανεπαίσθητα jazz ψήγματα, με τα οποία στολίζουν το πολύ καλό Dancing Madly Backwards, μαρτυρούν συνθετικό τσαγανό και μουσική φαντασία.
 
Οι κιθάρες σκαρώνουν doomy περάσματα και riffs βγαλμένα από τους βάλτους των blues και κλέβουν την παράσταση με τα διαβολεμένα τους solos, τα οποία προσδίδουν σπιρτάδα στην αποπνέουσα φρεσκάδα, νοσταλγική τους αύρα, ενώ η ωμή υπόσταση των φωνητικών, εντείνει την εθιστική vintage ατμόσφαιρα, που διακρίνει το θαυμάσιο, Dancing Madly Backwards.
 
Το όνομα της υποφαινόμενης μπάντας μαρτυρά τις κύριες επιρροές της και μας προϊδεάζει για την μουσική της, αν και οφείλω να ομολογήσω, πως τούτοι οι τύποι, όχι μόνο δεν καταφεύγουν σε αντιγραφή παλαιότερων ήχων, αλλά καταφέρνουν με μαεστρία να εμπνευστούν από αυτούς και να γεννήσουν το δικό τους μοναδικά απολαυστικό, heavy υβρίδιο vintage αισθητικής.
 
Ο ζαβολιάρικος χαρακτήρας των συνθέσεων του καταπληκτικού Dancing Madly Backwards, ο οποίος απογειώνεται από την εκρηκτική απόδοση της μπάντας, καθιστά τους ανερχόμενους Captain Crimson, πολλά υποσχόμενους, με τον συνθετικό οίστρο και την μουσική αρτιότητα του. Οπότε, καλό θα ήταν να κάνετε την χάρη στον εαυτό σας και να τους τσεκάρετε το συντομότερο.

Captain Crimson: Facebook
Transubstans Records: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου