Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Cult Of Luna - Vertikal

 
Πέντε χρόνια πέρασαν από την τελευταία δισκογραφική δουλειά των δημιουργημένων το 1998 στη Σουηδία, Cult Of Luna κι όπως ήταν φυσικό, η νέα τους κυκλοφορία, που έγινε διαθέσιμη στα τέλη του Γενάρη από την δίκη τους δισκογραφική, C.O.L. Press υπό τον τίτλο Vertikal, αποτέλεσε έναν ηχητικό μαγνήτη, μιας και η αναμονή από τους φίλους του ατμοσφαιρικού ακραίου ήχου, αλλά κι όχι μόνο, υπήρξε τουλάχιστον και λίαν επιεικώς θαρρώ, μεγάλη.
 
Ο έκτος δίσκος των απαρτιζόμενων από επτά πολυτάλαντους μουσικούς, Cult Of Luna, ο οποίος αποτελείται από 9 κομμάτια διάρκειας 65 λεπτών περίπου, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος της μέχρι τώρα πορείας τους στα σκοτεινά σοκάκια του ακραίου heavy ήχου, καθώς όλα στο Vertikal είναι λεπτομερώς προσεγμένα, μιας και τόσο η παραγωγή, όσο και το artwork, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις συνθέσεις του.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Magnus Lindberg, που με τα κρουστά του στηρίζει υποδειγματικά τα θηριώδη χτυπήματα του ντράμερ της μπάντας, Thomas Hedlund, ευθύνεται για την εξαιρετική παραγωγή του Vertikal, η οποία προσφέρει διαύγεια σε όλα τα κομμάτια του δίσκου, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, καθώς κρατά σε απόλυτη ισορροπία τα πολλά ηχητικά στρώματα του κι αναδεικνύει την αρμονία, που επικρατεί στο θορυβώδες τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.
 
Ο βασικός κιθαρίστας της μπάντας, Erik Olofsson, δημιουργεί κολοσσιαία riffs, ενώ η δουλειά του στον τομέα του artwork, κλέβει την παράσταση από την αψεγάδιαστη συνεργασία του με τους έτερους κιθαρίστες της μπάντας, Johannes Persson και Fredrik Kihlberg, οι οποίοι μοιράζονται και τα φωνητικά του δίσκου, στα οποία αμφότεροι κάνουν πολύ καλή δουλειά, καθώς έχουν εμπλουτίσει με μπόλικο συναίσθημα, τις άκρως παθιασμένες ερμηνείες τους.
 
Η κιθαριστική τους δουλειά, που άλλοτε προσφέρει μια ονειρική αύρα στις συνθέσεις κι άλλοτε μια άκρως εφιαλτική αισθητική, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα αιθέρια, αλλά και σε στιγμές, ευρισκόμενα σε δίνη πλήκτρα του Anders Teglund, που μαζί με τον μπασίστα, Andreas Johansson, δημιουργούν το χαοτικό ambient μοτίβο, πάνω στο οποίο η μπάντα χτίζει τις sludge ξυραφιές της και ζωγραφίζει post hardcore Αποκαλυπτικής υφής ηχοτοπία.
 
Τα ηλεκτρονικά ψήγματα του Vertikal αναδεικνύουν τις post rock ανησυχίες της μπάντας, ενώ ταιριάζουν πολύ καλά με τις διάσπαρτες industrial πινελιές του, οι οποίες κολακεύουν το συνθετικό θάρρος των Cult Of Luna, που δεν δίστασαν στη νέα τους δουλειά να πειραματιστούν, προσπαθώντας να εξελίξουν τον ήδη περιπετειώδη ήχο τους, δημιουργώντας έτσι έναν από τους καλύτερους δίσκους της νέας χρονιάς. Ναι, ξέρω. Είναι ακόμη Φλεβάρης..
 
Cult Of Luna: Official Website / Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου