Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Echoes Of Yul - Cold Ground


Ακόμη μια ενδιαφέρουσα μπάντα του ευρύτερου heavy χώρου από την Πολωνία κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες την καινούρια της δουλειά, προσθέτοντας έτσι ακόμη ένα λιθαράκι στην διαρκώς διευρυνόμενη underground σκηνή της χώρας. Ο λόγος για τους δημιουργημένους το 2008 στην πόλη Opole κι απαρτιζόμενους από δυο πολυτάλαντους μουσικούς, Echoes Of Yul, οι οποίοι μας προσφέρουν την δεύτερη full length δουλειά τους με τίτλο: Cold Ground μέσω της ειδικευμένης σε ακραία doom, αλλά και black ακούσματα, Avantgarde Music.

Ο εν λόγω δίσκος αποτελείται από 13 κομμάτια συνολικής διάρκειας 65 λεπτών περίπου, ενώ συνοδεύεται από ένα πλήρως ταιριαστό με τους μινιμαλιστικούς του ήχους artwork, το οποίο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την πολύ καλή συσκευασία του άλμπουμ. Η παραγωγή είναι αψεγάδιαστη, μιας και επιτρέπει την σωστή ακρόαση όλων των ηχητικών στρωμάτων, που οι Echoes Of Yul χτίζουν με μαεστρία στο μεθυστικό Cold Ground, δημιουργώντας ένα διαυγές ηχητικό σύννεφο ambient δίνης, drone υφής, noise ψηγμάτων, post αύρας και doom ήχων.

Το κύριο συστατικό των συνθέσεων του Cold Ground είναι τα πλήκτρα, που δημιουργούν ένα παχύ στρώμα από αιθέριες, αλλά και σκοτεινές μελωδίες, ενώ σημαντικό ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, παίζουν και τα έξυπνα χρησιμοποιημένα samples φωνητικών, τα οποία διανθίζουν με τα σαρκαστικά τους μηνύματα τούτο τον κατά βάση instrumental δίσκο. Τα ντραμς γεμίζουν με τα μινιμαλιστικά και συγχρόνως δυναμικά τους χτυπήματα τα απλωμένα κομμάτια του δίσκου, προσδίδοντας τους έτσι, το πάντα γοητευτικό, αλλά κι απαραίτητο groove.

Το μπάσο δρα ως ηχητικός μαγνήτης, καθώς με τις πυκνές του μελωδίες συγκρατεί σε ένα σώμα τις αραιές συνθέσεις του δίσκου, ενώ οι κιθάρες έχουν σημαντικό ρόλο στην ροή του Cold Ground, μιας κι άλλοτε χτίζουν θηριώδη riffs σε doom μοτίβο κι άλλοτε διανθίζουν επιτυχώς τις έντονες drone ανησυχίες τους με αχνά post ηχοχρώματα, δημιουργώντας έτσι έναν κτηνώδους ομορφιάς, μεθυστικό κυκεώνα, αιθέριων μελωδιών, μελαγχολικών περασμάτων και μουντών ηχοτοπίων, που με κάθε του νότα, απογειώνει την συχνά παρεξηγημένη ηχητική απλότητα.

Εν ολίγοις, η μουσική των Echoes Of Yul είναι η ιδανική συντροφιά για χειμωνιάτικα μοναχικά βράδια, αλλά και για ατελείωτους περιπάτους στα αχαλίνωτα βάθη του μυαλού, καθώς η φαινομενική της απλότητα βυθίζει τον ακροατή σε έναν ηχητικό λήθαργο, από τον οποίο η μόνη διαφυγή είναι η πίεση του κουμπιού repeat, μιας και το μινιμαλιστικό ηχητικό τέρας, που ακούει στο όνομα Cold Ground, έχει εθιστικές ιδιότητες. Με άλλα λόγια, τούτη η κινηματογραφική προσέγγιση του ακραίου ήχου, ενδείκνυται για όσους γουστάρουν heavy καταχνιές.

Echoes Of Yul: Facebook
Avantgarde Music: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου