Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Celtachor - Nine Waves From The Shore


Από το Δουβλίνο προέρχονται οι Celtachor, οι οποίοι αν και υπάρχουν από το 2007, χρειάστηκε να έρθει το 2010 για να αποκτήσουν το status σταθερής μπάντας, μιας και οι συνθήκες ως τότε δεν τους το επέτρεψαν. Λίγα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 2012, δίχως την εμπλοκή κάποιας δισκογραφικής κι αφού το line up τους σταθεροποιήθηκε, τούτοι οι Ιρλανδοί κατάφεραν να κυκλοφορήσουν την τρίτη συνολικά, μα παρθενική full length και αυτοχρηματοδοτούμενη δουλειά τους με τίτλο: Nine Waves From The Shore.

Ο εν λόγω δίσκος, ο οποίος ηχογραφήθηκε αποκλειστικά στα home studio της μπάντας, αποτελείται από 7 κομμάτια συνολικής διάρκειας 50 λεπτών περίπου, οι στίχοι των οποίων, αφηγούνται μια concept ιστορία βασισμένη στην Ιρλανδική μυθολογία, ενώ και το artwork του δίσκου, το οποίο το επιμελήθηκε η πολυπράγμων ντράμερ της μπάντας, είναι παρόμοιας αισθητικής, τόσο με αυτούς, όσο και με την κελτικής αισθητικής, folk μουσική του, η οποία διανθίζει το στιβαρό black μοτίβο της με doom ψήγματα κι ακουστικά ηχοχρώματα.

Οι David Quinn και Fionn Staffort χειρίζονται με μαεστρία τις κιθάρες τους, δημιουργώντας riffs απίστευτης δυναμικής και με τραχιά υφή, που όμως δεν στερούνται και συναισθήματος, ενώ ο δεύτερος συμβάλει στην folk ατμόσφαιρα του δίσκου και με την φλογέρα του, η οποία προσδίδει μια αιθέρια πινελιά στον δίσκο. Ο Emile Quigley κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στο μπάσο, καθώς με αυτό προσδίδει βάθος στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, ενώ εντείνει τα όχι και λίγα, doom περάσματα των συνθέσεων με τις διακριθείσες για το fuzz τους, μελωδίες του.

Ο frontman της μπάντας, Stephen Roche, κάνει εξαιρετική δουλειά στη φωνή, καθώς τα σχιστά φωνητικά του αποδίδουν πειστικά τις γεμάτες πόνο κι ανδρεία ιστορίες, που διηγούνται, ενώ πολύ σημαντική είναι η συμβολή του και στη μουσικότητα του άλμπουμ, καθώς το Bodhran και το φλάουτο του, κολακεύουν τις συνθέσεις, τις οποίες απογειώνει η ταλαντούχα ντράμερ της μπάντας, Anaïs Chareyre, η οποία κλέβει την παράσταση με την μεστή της απόδοση, μιας και τα καταιγιστικά σε στιγμές χτυπήματα της, είναι πάντα έγκυρα χρονικά και τονικά.

Οι όποιες επιρροές της μπάντας δεν χαρακτηρίζουν τον ήχο της, καθώς είναι εξαιρετικά φιλτραρισμένες από τους πολλά υποσχόμενους Celtachor, οι οποίοι αποδεικνύουν με την πολύ καλή ντεμπούτο δουλειά τους, πως εκτός από μπόλικο μουσικό ταλέντο, διαθέτουν ήδη και την δική τους ξεχωριστή ηχητική ταυτότητα. Οι λυρικά αγριεμένες συνθέσεις της μπάντας, βρίθουν συναισθήματος, αλλά και μουσικής ποικιλίας, καθιστώντας έτσι το εξαιρετικό από κάθε άποψη, Nine Waves From The Shore, ένα θεσπέσιο άκουσμα για τους φίλους του ακραίου ήχου.

Celtachor: Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου