Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Blood Farmers - Headless Eyes


Οι προερχόμενοι από τη Νέα Υόρκη, Blood Farmers, σχηματίστηκαν το 1989 κι έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει μόνο 2 demos κι ένα full length δίσκο, μιας κι αφού δημιούργησαν με αυτά αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομα τους στους underground κύκλους του doom ήχου, διαλύθηκαν ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο. Ευτυχώς για όλους εμάς όμως, επανήλθαν δριμύτεροι πριν λίγο καιρό και στις αρχές του περασμένου Μάρτη, έβγαλαν την δεύτερη full length δουλειά τους.

Το περί ου ο λόγος, Headless Eyes, ήρθε για να στοιχειώσει τις ηχητικές μας αισθήσεις και για να εκπληρώσει τις επιθυμίες για έναν δεύτερο, τουλάχιστον, δίσκο από τούτη την φανταστική μπάντα, το παρθενικό πόνημα της οποίας, έχει επηρεάσει πολλές γνωστές doom μπάντες του σήμερα. Τα 6 κομμάτια του, ένα εκ των οποίων αποτελεί διασκευή σε τραγούδι από soundtrack ταινίας από την δεκαετία του '70 με horror θεματολογία, διαρκούν συνολικά περίπου 45 λεπτά.

Η horror αισθητική και οι ταινίες παρεμφερούς θεματολογίας από τις δεκαετίες του '60 και '70 έχουν επηρεάσει σφόδρα τη μπάντα, καθώς από εκεί αντλεί όλη την έμπνευση της κι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, τόσο από τον ήχο της, όσο κυρίως, από το οπτικό και στιχουργικό της ύφος, που αποπνέει έναν μαγευτικό μυστικισμό, ο οποίος αναδεικνύει την παραδοσιακή heavy μουσική παιδεία των Blood Farmers φανταστικά με τις αμυδρές ανατολίτικες αναφορές του.

Τα riffs από την κιθάρα του Dave Szulkin φέρουν μια κλασσική doom αύρα νοσταλγίας, την οποία τα ακουστικά περάσματα και τα leads της εντείνουν με τις πλούσιες μελωδικές τους αρμονίες, ενώ τα solos της φέρουν την metal τρέλα περασμένων δεκαετιών κι αναδεικνύουν με το καλύτερο τρόπο το μεστό μπάσο του ίδιου μουσικού, που προσφέρει ζεστασιά παρέα με τα πλήκτρα του ίδιου, στον ήδη θερμό και γλυκό τονικά ήχο του απολαυστικού Headless Eyes.

Τα φωνητικά του προαναφερθέντα πολυτάλαντου μουσικού, συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την φωνή του τραγουδιστή Eli Brown, ο οποίος διανθίζει με την ωμή και προσγειωμένη χροιά του το ήδη έντονο και χορταστικό cult αίσθημα του Headless Eyes, στην παραγωγή του οποίου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, μιας κι αυτός ουσιαστικά ευθύνεται για τον πολύ καλό ήχο του, ενώ άξια επαίνου είναι η συνεισφορά στα πλήκτρα του guest μουσικού, Theo Falkinburg.

Ο στιβαρός και παλιακός ήχος του Headless Eyes εμπλουτίζεται από την τρομερή δουλειά του Tad Léger στα ντραμς, μιας και τα δυναμικά του χτυπήματα αποτελούν σημαντικό στήριγμα στα έγχορδα των μουσικών του συνοδοιπόρων, ενώ άξια αναφοράς είναι και η ουσιαστική χρήση samples από διάφορες horror ταινίες του cult κινηματογράφου, καθώς βοηθούν σημαντικά την ομαλή ροή του δίσκου και την πειστική απόδοση του horror στιχουργικού του περιεχομένου.

Το cult και παραδοσιακής υφής doom ύφος των Blood Farmers μοιάζει πιο φρέσκο από ποτέ, καθώς στολίζεται από περίσσιο μεράκι κι ατέλειωτη αγάπη για την πλέον heavy έκφανση του blues ήχου κι η traditional τεχνοτροπία τους, αναδεικνύει με τον καλύτερο και πιο χορταστικό για εμάς τρόπο, τον συνθετικό τους οίστρο και μαρτυρά συγχρόνως την εκτελεστική τους δεινότητα, ενώ καθιστά καθηλωτικό το τελικό ηχητικό σύνολο, το οποίο όπως ίσως μαντεύετε, συναρπάζει.

Εν ολίγοις, οι φοβεροί και τρομεροί Blood Farmers, επιστρέφουν στο doom προσκήνιο με έναν δίσκο, που αποδεικνύει τη μεγάλη τους απουσία από τα heavy δρώμενα με εκκωφαντικό τρόπο, καθώς η ποιότητα ξεχειλίζει από κάθε νότα του εκπληκτικού Headless Eyes κι ελπίζω, πως η νεκρανάσταση τους, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τον θάνατο τους διότι τέτοιες μπάντες θαρρώ, πως είναι απαραίτητες για την πρόοδο του αγαπημένου μας heavy ήχου. Σεβασμός.

Blood Farmers: Official Blog
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου