Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Stangala - Boued Tousek Hag Traou Mat All


Όσο το τέλος της χρονιάς πλησιάζει, τόσο περισσότερο σου καρφώνεται στο μυαλό πως ότι ήταν να σου προσφέρει αυτή, σου το προσέφερε ήδη. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι, όσον αφορά την μουσική τουλάχιστον, ο Δεκέμβρης υπήρξε γεμάτος φρέσκιες κυκλοφορίες, πολλές εκ των οποίων ήταν κάτι παραπάνω από καλές. Μια από αυτές είναι και το Boued Tousek Hag Traou Mat All, το οποίο κυκλοφόρησε στις 5 του τρέχοντος μήνα από την ρώσικη δισκογραφική εταιρεία, Solitude Productions.

Πρόκειται για τον ντεμπούτο full length δίσκο των Γάλλων Stangala, μιας σχετικά νέας μπάντας από την Βρετάνη της Γαλλίας, που δημιουργήθηκε το 2007 με σκοπό να περιπλανηθεί στα παραισθησιογόνα doom ηχοτοπία της σκληρής μουσικής. Η τριάδα έχει εμπλουτίσει τον stoner ήχο της με μπόλικα κελτικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζονται και στους στίχους της μπάντας, όπως άλλωστε μαρτυρούν τόσο ο τίτλος του δίσκου, όσο κι οι τίτλοι των 10 κομματιών συνολικής διάρκειας 67 περίπου λεπτών, που τον αποτελούν.

Το εξώφυλλο του δίσκου έχει πιάσει για τα καλά την ατμόσφαιρα της μουσικής της μπάντας, η οποία είναι μεθυστική κι άκρως εθιστική. Η παραγωγή του δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αλλά τουλάχιστον, δεν αποτελεί τροχοπέδη για τις συνθέσεις της μπάντας, οι οποίες διακρίνονται τόσο για την οργανικότητα τους, όσο και για τον πρώιμο doom χαρακτήρα τους, ενώ οι κελτικές αναφορές προσδίδουν το κάτι παραπάνω, μιας και αυτές είναι που καθιστούν το εν λόγω άκουσμα ξεχωριστό, αλλά κι εξαιρετικά μαγευτικό.

Οι κιθάρες, είτε είναι ακουστικές είτε ηλεκτρικές, δεν δυσκολεύονται να σε παρασύρουν σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι στα βάθη του μαγεμένου ηχητικού δάσους όπου οι Stangala έχουν την γεμάτη υγρασία καλύβα τους, ενώ τα ντραμς προσπαθούν -με επιτυχία- να ανάψουν τους μουσικούς πυρσούς της μπάντας. Το μπάσο, χορεύει μαγεμένο και σολάρει σε σαλεμένους ρυθμούς εν μέσω βροχής μελωδιών από την γκάιντα, ενώ τα φωνητικά συμπληρώνουν αρμονικά το βουτηγμένο στις ουσίες ηχητικό παζλ των Stangala.

Νομίζω, πως αν το Boued Tousek Hag Traou Mat All είχε κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα, θα βρισκόταν σε πολλές από τις λίστες με τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς. Όμως, είμαι σίγουρος, πως θα δώσει την ευκαιρία στους δημιουργούς του, Stangala, να στολίσουν με την παρουσία τους τις λίστες με τις νέες και πολλά υποσχόμενες μπάντες του ψυχεδελικού occult doom rock χώρου. Ενός χώρου, που ξεχωρίζει για την retro/vindage αύρα του, το σαγηνευτικό άρωμα της οποίας, ζαλίζει και μεθά τους ανυποψίαστους (;) ακροατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου