Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Craang - To The Estimated Size Of The Universe


Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει φέτος με την εγχώρια heavy σκηνή, καθώς όλες οι μπάντες, οι οποίες ως τώρα κυκλοφόρησαν κάποια νέα δουλειά και δεν είναι λίγες αυτές, εντυπωσίασαν με τις περίφημες μελωδίες τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλες οι κυκλοφορίες, περιέχουν μερικές από τις πλέον απολαυστικές συνθέσεις της χρονιάς.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν οι σχηματισμένοι το 2010 στη Θεσσαλονίκη Craang, που κυκλοφορούν τούτες τις μέρες την δεύτερη δουλειά τους, μα πρώτη με full length μορφή, η οποία αποτελείται από 4 κομμάτια συνολικής διάρκειας σχεδόν 42 λεπτών, υπό τον εξόχως κατατοπιστικό σχετικά με την μουσική τους, τίτλο: To The Estimated Size Of The Universe.

Έντονα space rock ηχοχρώματα χύνονται με μαεστρία πάνω σε έναν περιπετειώδη heavy psych καμβά κι αναμειγνύονται υπέροχα με stoner πινελιές βαπτισμένες στο fuzz, ζωγραφίζοντας έτσι ψυχεδελικά heavy ηχοτοπία απαράμιλλης ομορφιάς κι εθιστικής υφής, τα οποία ταξιδεύουν το μυαλό στα πέρατα του σύμπαντος και σαγηνεύουν τις αισθήσεις με το αχαλίνωτο groove τους.

Ο Μάνος μας ταξιδεύει σε εξώτερα σύμπαντα με την space αύρας φωνή του, η οποία αν κι ακούγεται σπάνια στο To The Estimated Size Of The Universe, εντούτοις, βοηθά σημαντικά στην αψεγάδιαστη ροή του με την γαλήνια υφή της, ενώ τα βυθισμένα σε stoner ωκεανούς riffs του, πλαισιώνουν άψογα τα ψυχεδελικά solos και leads του, που καθηλώνουν με την ορμή τους.

Ο μουσικός αυθορμητισμός των Craang, που ρίχνει κλεφτές ματιές στον heavy αυτοσχεδιασμό, μαρτυρείτε κι από το μπάσο του Mike, το οποίο απογειώνει το νέο τους πόνημα με το πηγαίο του fuzz και την άκρως δυναμική του υφή, μιας και θέτει με περισσή δεξιοτεχνία τις doom βάσεις, στις οποίες στηρίζεται το τερατώδους ομορφιάς, To The Estimated Size Of The Universe.

Ο Νίκος συμπληρώνει ιδανικά τα δυο ατίθασα έγχορδα των Craang με τα κατακλυσμιαία του ντραμς, μιας κι απογειώνει τις heavy psych περιπλανήσεις τους με το έμφυτο groove του, ενώ περίφημα ορίζει το τέμπο του To The Estimated Size Of The Universe κι αναδεικνύει με τα χτυπήματα του, τις ανεπαίσθητες ανατολίτικες πινελιές του, καθιστώντας το έτσι ακαταμάχητο.

Τούτο το δυναμικό heavy τρίο θαρρώ, πως θα αφήσει πολύ κόσμο άφωνο με τον παρθενικό του δίσκο, μιας και το φανταστικό To The Estimated Size Of The Universe, αποτελεί μια από τις πλέον εντυπωσιακές κι απολαυστικές heavy εκπλήξεις της χρονιάς, καθώς μαρτυρά τα πλούσια μουσικά ταλέντα των Craang και συγχρόνως, τους χαρίζει την δική τους ηχητική ταυτότητα.

Το γεγονός, πως οι Craang εξελίχθηκαν τόσο και πως πέτυχαν να αποτυπώσουν σε ήχο την τρομακτική τους πρόοδο σε όλους τους τομείς θαρρώ, πως αποδεικνύει το μεράκι τους κι αισθάνομαι σχεδόν υποχρεωμένος να τους συγχαρώ, διότι ακούγοντας ξανά και ξανά το εξαίσιο To The Estimated Size Of The Universe, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο μεγαλείο του.

Το ξέρω, πως ίσως τα παραπάνω θεωρηθούν υπερβολές, αλλά πιστέψτε με όταν υποστηρίζω, πως μόλις ακούσετε το εκπληκτικό To The Estimated Size Of The Universe θα ενθουσιαστείτε, για να το θέσω ευγενικά, μιας και είμαι 100% σίγουρος ότι οι πάρα πολλά υποσχόμενοι Craang θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη heavy σκηνή, όπου και θα διαπρέψουν. Διαμάντι.

Craang: Bandcamp / Facebook


2 σχόλια:

  1. Η εγχώρια σκηνή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα πλέον από την διεθνή, εκτός από την προβολή και τις ευκαιρίες. Δυστυχώς είμαστε στην χώρα των μπουζουκόβιων, αλλά η ελληνική σκηνή κοχλάζει.
    Και κατά την γνώμη μου είμαστε ακόμα στην αρχή, αν κρίνω από την αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας των κυκλοφοριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και κάμποσα χρόνια θεωρώ ότι η σκηνή μας δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από την διεθνή, αλλά η τρομακτική μας διαφορά στη νοοτροπία θαρρώ, πως μας κρατά ακόμη σε ένα λιγότερο καλό επίπεδο, από ότι πραγματικά αξίζουμε. Δεν πειράζει όμως, καλές μουσικές να συνεχίσουν να βγαίνουν από τα μέρη μας και τα υπόλοιπα με λίγη φαντασία και μπόλικη προσπάθεια, ίσως τα διορθώσουμε εάν κι εφόσον το πάρουμε ζεστά.

      Διαγραφή