Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Space Rainbows Shine Over A Black Moon [Gr]

Μια συνέντευξη με τους Les Lekin

 
 
Λίγο πριν από το τέλος της περασμένης χρονιάς, ένας εξαίρετος δίσκος όρθωσε το ανάστημα του κι απαίτησε μια θέση στην καθημερινή μου playlist, καθώς οι περιπετειώδεις μελωδίες του υπήρξαν επιεικώς εκπληκτικές. Ο τίτλος του είναι All Black Rainbow Moon και το όνομα των νέων στη Heavy σκηνή δημιουργών του: Les Lekin και μιας και παραμένουν ακόμη στον underground χώρο, θεώρησα πως μια κουβέντα μαζί τους σχετικά με τη μπάντα, θα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Παρακάτω λοιπόν, είναι οι ερωταποκρίσεις μου με τον κιθαρίστα τους, Peter.
 
 
Χαίρεται Les Lekin και καλή σας χρονιά! Πως είναι οι πρώτες μέρες του 2015 για εσάς?
 
Γεια σου Lyk. Καλή χρονιά και σε σένα! Το νέο έτος ως τώρα είναι μια χαρά, ευχαριστούμε.
 
Η μπάντα δημιουργήθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια κι έτσι θαρρώ ότι ένα μίνι βιογραφικό σας, θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο για όλους εμάς, που θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για εσάς.
 
Οι Les Lekin σχηματίστηκαν το 2011 από την παρούσα σύνθεση τους. Λίγους μήνες αργότερα μας πλαισίωσε κι ο Wolfgang στα φωνητικά, το όργανο και τα πλήκτρα. Μας πήρε περίπου ενάμιση χρόνο για να βρούμε τον ήχο μας και τελικά το 2013 αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ως τρίο κι έτσι ο Wolfgang, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μας ως μπάντα, αποχώρησε από αυτή, όμως παραμένει καλός φίλος. Στη συνέχεια γράψαμε τα κομμάτια για το ABRM και κάναμε μερικές συναυλίες στην Αυστρία.
 
Ποιο είναι το μουσικό σας υπόβαθρο και ποιες οι κύριες επιρροές σας?
 
Μεγαλώσαμε ακούγοντας Heavy-Metal και Grunge μουσική. Οι κύριες επιρροές μας σήμερα προέρχονται από τη heavy ψυχεδέλεια και μουσικές όπως ο Doom, Stoner και Sludge ήχος.
 
Το 2014 πρέπει να ήταν ένας γεμάτος και συναρπαστικός χρόνος για εσάς, καθώς κυκλοφορήσατε την παρθενική δουλειά σας. Να υποθέσω ότι αισθάνεστε χαρούμενοι και ίσως κι ανακουφισμένοι ή μήπως αγχωμένοι για την πορεία της στο μουσικό σύμπαν?
 
Ναι το 2014 ήταν πραγματικά υπέροχο για εμάς. Πρώτα οι ηχογραφήσεις, μετά η κυκλοφορία του δίσκου κι έπειτα μια μικρή τουρνέ στη Γερμανία με τους φίλους μας, Sativa Root. Η αποδοχή κι η ανταπόκριση για τον δίσκο μας από όλο τον κόσμο ήταν σίγουρα το πιο συναρπαστικό πράγμα για εμάς μες το 2014.

Το All Black Rainbow Moon έλαβε μερικές εξαιρετικές κριτικές και είμαι σίγουρος, πως και οι λάτρεις του heavy ήχου το αγάπησαν. Περιμένατε τόσο θετική κι ευρεία ανταπόκριση?
 
Σίγουρα όχι! Η ευρεία αποδοχή και η τόσο θετική ανταπόκριση αποτέλεσε τεράστια έκπληξη για εμάς. Η κυκλοφορία μας τώρα κλείνει 3 μήνες ζωής κι εμείς παραμένουμε ακόμη εξαιρετικά χαρούμενοι με όλο αυτό. Μάλιστα, όλο αυτό μας ενέπνευσε τόσο πολύ, ώστε ξεκινήσαμε ήδη και δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό.
 
Πολλές ορολογίες εμφανίστηκαν στις διάφορες κριτικές για το All Black Rainbow Moon, όμως ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό? Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον, που δεν έχει ακούσει ούτε μια νότα από εσάς?
 
Εμείς το ονομάζουμε "Heavy Psych" ή Psychedelic Stoner Rock". Ένας τύπος στο διαδίκτυο έγραψε: "Είναι σαν οι Electric Moon να παίζουν riffs των Black Sabbath", ενώ ένας άλλος το βάφτισε "Heavy Space Doom". Σε διάφορες κριτικές μας έχουν παρομοιάσει με μπάντες όπως οι Colour Haze, Glowsun, Pelican, Wo Fat, Monkey 3, Red Sparowes, My Sleeping Karma. Πολύ γνωστά ονόματα και τεράστιες μπάντες όλες τους, όμως νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να μας παρομοιάζουν έτσι απλά μαζί τους, αν και σίγουρα η αναφορά των ονομάτων τους, προφέρει μια αρκετά καλή ιδέα για το πως ακουγόμαστε.
 
Μιας και μπήκαμε στην κουβέντα για το All Black Rainbow Moon, πείτε μας λίγα πράγματα παραπάνω για την δημιουργία του.
 
Συνήθως, γράφουμε όλα μας τα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο. Κάποιος από εμάς έρχεται είτε με ένα riff είτε με μια μελωδία ή ακόμη και με έναν απλό ήχο και μετά απλώς παίζουμε πάνω σε αυτό μέχρις ότου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη σύνθεση.
 

Πιστεύω ακράδαντα ότι η παραγωγή στο ντεμπούτο σας είναι πραγματικά κορυφαία και κολακεύει τις αδάμαστες μελωδίες σας, καθώς τους χαρίζει ένα έντονο live αίσθημα. Ποιος ευθύνεται για αυτή και κατά πόσο αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το ηχογραφήσατε?
 
Το ηχογραφήσαμε στο προβάδικο μας, δίχως να προσθέσουμε overdubs ή να πειράξουμε κάτι μετά. Το mixing το έκανε ο φίλος μας ο Georg, που είναι πραγματικά μανιακός με τον ήχο και συνάμα ένας υπέροχος κιθαρίστας. Μας βοήθησε επίσης και κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, καθώς μας δάνεισε μέρους του εξοπλισμού του, όπως π.χ. διάφορα μικρόφωνα. Το mastering το ανέλαβε ο Rene, που είναι επαγγελματίας ηχολήπτης και τυγχάνει να είναι και κιθαρίστας των Γερμανών Wight, καθώς επίσης και μηχανικός ήχου στις περιοδείες διάφορων συγκροτημάτων όπως οι My Sleeping Karma για παράδειγμα. Μας βοήθησε πολύ και στην προ-παραγωγή του δίσκου. Τέλος, πρέπει να ομολογήσουμε, πως η όλη διαδικασία έγινε σε πολύ οικείο και χαλαρό κλίμα κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Γενικά, η μουσική μας βγαίνει όπως την θέλουμε μόνο σε live κλίμα, καθώς χρειαζόμαστε και μας χρησιμεύει πολύ η αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών οργάνων, αλλά και των ίδιων των μουσικών σε τέτοιες συνθήκες.
 
Τώρα που το ντεμπούτο σας συμπλήρωσε μερικούς μήνες ζωής, θα αλλάζατε κάτι σε αυτό, αν σας δινόταν αυτή η δυνατότητα? Κι αν ναι, τι θα αλλάζατε και γιατί?
 
Έχουμε μερικές ιδέες για ένα δεύτερο άλμπουμ, αλλά σίγουρα δεν θα αλλάζαμε τίποτα στο ABRM. Ασφαλώς και θα ακουγότανε διαφορετικά αν το ηχογραφούσαμε ξανά, όμως έτσι είμαστε εμείς, ακουγόμαστε διαφορετικά κάθε φορά που παίζουμε. Επίσης, τα solos μας, νομίζω ότι ποτέ δεν τα παίζουμε χωρίς κάποια μικρή έστω παραλλαγή.
 
Ο απόλυτα instrumental χαρακτήρας του All Black Rainbow Moon είναι κάτι που σκοπεύετε να διατηρήσετε και στις επόμενες κυκλοφορίες σας ή μήπως υπάρχουν σκέψεις να προσθέσετε και φωνητικά στη μουσική σας?
 
Αυτό μάλλον θα παραμείνει ως έχει. Αν και πειραματιζόμαστε με κάποιους αναλογικούς, ηλεκτρονικούς ήχους και διάφορα φωνητικά, φυσικά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά περισσότερο σαν επιπλέον ηχοστρώματα πάνω στον μουσικό μας τοίχο. Τώρα τι από όλα αυτά θα μπει στην επόμενη δουλειά μας, κανείς δεν το ξέρει ακόμη σίγουρα.
 
Το ντεμπούτο σας βγήκε χωρίς την εμπλοκή κάποιας δισκογραφικής κι αναρωτιέμαι αν αυτό έγινε μετά από δική σας απόφαση, καθώς κι αν σκοπεύετε να κινηθείτε έτσι και στο μέλλον ή εάν κάποια στιγμή θα σας ενδιέφερε να συνεργαστείτε με κάποια εταιρεία?
 
Το βγάλαμε μόνοι μας διότι δεν είχαμε καμία επαφή με δισκογραφικές. Χάρη σε υπηρεσίες όπως το Bandcamp, αυτό είναι πλέον κάτι εύκολο. Αλλά αν η σωστή δισκογραφική βρεθεί στο δρόμο μας, τότε σίγουρα θα σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας. Κάποια πράγματα είναι πιο εύκολα αν έχεις συνεργάτες και κάποια άλλα όχι.
 
Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα σχέδια σας για το εγγύς μέλλον των Les Lekin? Πότε θα πρέπει να περιμένουμε κάποια νέα δουλειά από εσάς?
 
Ήδη εργαζόμαστε πάνω σε νέο υλικό για τον δεύτερο δίσκο μας, αν κι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του, ενώ προσπαθούμε να κλείσουμε κι ένα-δυο φεστιβάλ στην Κεντρική Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές μπάντες εκεί έξω, όποτε είναι λίγο πιο δύσκολο για εμάς να τα καταφέρουμε. Οι Les Lekin δεν είναι ακόμη μεγάλο όνομα στον χώρο, προς το παρόν, μάλλον είμαστε γνωστοί μονάχα σε όσους ψάχνουνε πολύ.
 
Να περιμένουμε δηλαδή κάποια ευρύτερη περιοδεία σας τους ερχόμενους μήνες και ποιες είναι οι πιθανότητες να παίξετε ζωντανά στην Ελλάδα?
 
Όπως αναφέραμε και πριν, δεν έχουμε κάποια δισκογραφική πίσω μας. Επίσης δεν συνεργαζόμαστε με κάποιον ατζέντη ή κάτι τέτοιο κι έχουμε και οι 3 μας κανονικές δουλειές. Οπότε είναι αρκετά δύσκολο για εμάς να κάνουμε μια κανονική περιοδεία προς το παρόν. Σίγουρα θα ήταν φανταστικό να μπορούσαμε να γυρίσουμε όλη την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα, ειδικά από την στιγμή, που γνωρίσαμε μεγάλη αποδοχή στην χώρα σας. Όμως δεν νομίζω κάτι τέτοιο να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Βέβαια, το μοναδικό πράγμα, που γνωρίζουμε σίγουρα είναι το "Ποτέ μην λες ποτέ".
 
Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα μεγαλύτερα όνειρα σας για τους Les Lekin?
 
Η κυκλοφορία ένα δίσκου σε βινύλιο και το να παίξουμε σε μερικά φεστιβάλ. Ίσως και κάποιο δισκογραφικό συμβόλαιο. Αλλά ακόμη κι όλα αν παραμείνουν ως έχουν, τότε θα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, διότι έχουμε ο ένας τον άλλον και πάνω από όλα το γεγονός, πως άνθρωποι από όλο τον κόσμο γουστάρουν τη μουσική μας. Αυτό το τελευταίο, είναι και το σημαντικότερο, που ονειρευτήκαμε όταν ξεκινήσαμε τους Les Lekin.
 
Μιας και είμαστε ακόμη νωρίς μες το 2015 θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις μπάντες και τους δίσκους, που σας εντυπωσίασαν κατά τη διάρκεια του 2014?
 
Ω, υπάρχουν πολλές μπάντες εκεί έξω, που μας αρέσουν πολύ. Είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να αναφέρουμε μόνο μερικές από αυτές, διότι αυτή η λίστα μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Ας κάνουμε μια προσπάθεια όμως: Otehi, Fever Dog, Dopelord, Radar Men From The Moon, Mantra Machine, Sun of ManSativa Root, Timestone, Colour Haze, 1000Mods, Monomyth, Arbouretum, Holy Mount, Solar Corona, Spiral Guru... και πολλές ακόμη.
 
Αυτά από εμένα παιδιά. Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ο επίλογος σας ανήκει.
 
Τα περιβόητα τελευταία λόγια: αν μπορείτε να ξοδέψετε 5 ευρώ για μια κούπα καφέ, τότε σίγουρα μπορείτε να διαθέσετε το ίδιο ποσό και για έναν δίσκο, που σας αρέσει πολύ κι αυτό θα ήταν πραγματικά ευχάριστο για όλους μας. Σε ευχαριστούμε για την στήριξη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου