Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Hijos De Mayo - In Sound Underground


Στην Ολλανδική πόλη Eindhoven δημιουργήθηκαν το 2006 οι Hijos De Mayo -ελληνιστί: Τα Παιδιά του Μάη, που παίζουν ένα περίεργο μείγμα post, noise, stoner και ψυχεδελικού rock. Στην πενταετή έως τώρα πορεία τους, δεν κατάφεραν να αποφύγουν κάποιες αλλαγές μελών στη σύνθεση τους, αυτό όμως, δεν τους εμπόδισε να κυκλοφορήσουν κάποια demos και promos, που έδωσαν στο κοινό μια πρώτη γεύση από τη μουσική της μπάντας καθώς, ο πρώτος τους full length δίσκος, κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη Πρωτομαγιά. Ο εν λόγω δίσκος -για τον οποίο γράφεται τούτο το κείμενο, ονομάζεται In Sound Underground κι έχει διάρκεια περίπου 53 λεπτά ενώ, αποτελείται από 9 κομμάτια.

Το επίσημο ντεμπούτο των Ολλανδών είναι -από πολλές απόψεις, μια αρκετά καλά δουλεμένη κυκλοφορία. Καταρχάς, στο οπτικό κομμάτι τα πράγματα είναι άκρως θετικά καθώς, το εξώφυλλο του άλμπουμ σε βάζει για τα καλά στο κλίμα του δίσκου. Η παραγωγή του οποίου, βρίσκεται σε καλό επίπεδο, αλλά όχι τέλειο. Βέβαια, η θολούρα που χαρακτηρίζει τον ήχο του ντεμπούτου της μπάντας, είναι κάτι που κολακεύει το είδος της μουσικής που επιχειρούν να παίξουν, οπότε δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για παράπονα στον συγκεκριμένο τομέα. Η απόδοση της μπάντας είναι πολύ καλή, μιας και όλοι τους φαίνεται πως είναι πολύ καλοί χειριστές των οργάνων που χρησιμοποιούν.

Οι κιθάρες, νομίζω, πως βαφτίστηκαν σε μια κολυμπήθρα γεμάτη με δηλητηριώδες νερό ενώ, όταν ξυπνούν απ΄τον ψυχεδελικό λήθαργο που σε στιγμές βρίσκονται, δεν φοβούνται να ξεσπάσουν την οργή τους ξερνώντας πελώρια stoner riffs, που αρκετές καταξιωμένες μπάντες θα ζήλευαν. Το μπάσο, είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία, αλλά και την διατήρηση -καθ' όλη τη διάρκεια του δίσκου, μιας υφέρπουσας και ψυχότροπης δίνης, μιας και τα κυκλωτικά μουσικά μέρη που σκαρώνει, θαρρείς πως σε ζαλίζουν, χωρίς όμως να σε κουράζουν ούτε στιγμή. Ίσως βέβαια, αυτό να οφείλεται στα καίρια χτυπήματα των ντραμς, που σε κρατούν συνέχεια σε εγρήγορση. Τα noise στοιχεία χρησιμοποιούνται πανέξυπνα καθώς, συμβάλλουν αποφασιστικά στην δημιουργία μιας όμορφης μα και συνάμα άρρωστης ατμόσφαιρας ενώ, τα φωνητικά της κοπέλας, προσδίδουν μια μαγεία στο τελικό αποτέλεσμα διότι, θαρρώ, πως είναι αυτά που απογειώνουν το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, μιας και αυτά, είτε είναι μελωδικά -σε σημείο υπνωτισμού, είτε είναι αγριεμένα, προσδίδουν μια αίσθηση παράνοιας, που ταιριάζει γάντι με τη μουσική φιλοσοφία της μπάντας.

Εν κατακλείδι, οι Hijos De Mayo, με γέμισαν ελπίδες με το ντεμπούτο τους καθώς, φαίνεται πως υπάρχει και ταλέντο, αλλά και πολύ όρεξη για δουλειά -κάτι που μόνο σε καλό μπορεί να τους βγει, έτσι κι αλλιώς. Το ντεμπούτο τους In Sound Underground, μπορεί να μην είναι τέλειο, είναι όμως ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα δουλειάς, που αφήνει πάμπολλες υποσχέσεις για το μέλλον. Το οποίο μέλλον, ελπίζω να επιβεβαιώσει το καλό προαίσθημα που έχω γι' αυτή τη μπάντα, αν και όπως όλοι ξέρουμε, ο χρόνος είναι αδάμαστος, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν, είναι απλά να απολαύσουμε αυτό το ωραίο δισκάκι, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, πως διανέμεται δωρεάν από τη μπάντα -και μπορείτε να το αποκτήσετε ευθύς αμέσως, αρκεί βεβαίως, να κάνετε ένα κλικ εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου