Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Greenleaf - Nest Of Vipers


Οι προερχόμενοι από την Σουηδία, Greenleaf, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στα τέλη του 1999, αποτελούν τον ορισμό του heavy rock εκ Σκανδιναβίας, καθώς αποτελούνται από μουσικούς, που συμμετέχουν σε σημαντικές μπάντες του χώρου, όπως οι Dozer, Truckfighters, κ.α., ενώ guest εμφανίσεις σε δίσκους τους, έχουν γίνει από μουσικούς, που έχουν θητεύσει μεταξύ άλλων σε μπάντες όπως οι Spiritual Beggars, Demon Cleaner, Lowrider.

Ο κορμός της μπάντας εν έτη 2012 αποτελείται από τους Tommi Holappa σε κιθάρα, Bengt Bäcke σε μπάσο, Oskar Cedermalm σε φωνητικά, Johan Rockner σε κιθάρα και Olle Mårthans στα ντραμς, ενώ στον πολύ καλό τέταρτο full length δίσκο της, Nest Of Vipers, που κυκλοφορεί μέσω της Small Stone Recordings, συμμετέχουν οι Fredrik Nordin και Peder Bergstrand στα φωνητικά και ο φημισμένος Per Wiberg στο Organ.

Τα εννέα κομμάτια συνολικής διάρκειας 43 λεπτών, που περιέχει το εκρηκτικό Nest Of Vipers, αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο από την εξαιρετική παραγωγή, στην οποία αναμίχθηκαν εκτός από τον τραγουδιστή της μπάντας, Oskar Cedermalm, οι Karl Daniel Lidén (ηχογραφήσεις, μίξη) και Magnus Lindberg (mastering), ενώ τις λεπτομέρειες για το περιπετειώδες artwork του δίσκου, επιμελήθηκαν οι Gem, Daniel Sjödin και Johan Rockner.

Η ροή του δίσκου είναι εξαιρετική, καθώς τα κομμάτια του, τα οποία ξεχειλίζουν ενέργεια, συμπληρώνουν εξαιρετικά το ένα το άλλο, ενώ οι αλλαγές των προσώπων στην σύνθεση της μπάντας, δεν έχει επηρεάσει καθόλου την συνοχή της, μιας και όλοι όσοι συμμετέχουν στο εν λόγω άκουσμα, εκτός του ότι αποδίδουν εξαιρετικά, έχουν συνυπάρξει σε διάφορα μουσικά projects κατά το παρελθόν, εξού και το απίστευτο δέσιμο τους.

Οι δυο κιθάρες δεν σταματούν ούτε στιγμή να σκαρώνουν ιδιαιτέρως groovy, αλλά και πνιγμένα στο fuzz, άκρως πιασάρικα riffs, ενώ το μπάσο τις συνοδεύει, όπως ακριβώς και τα ντραμς με τον πλέον μεστό τρόπο. Τα φωνητικά ξεχειλίζουν από πάθος ακόμη και στις πιο μελωδικές στιγμές τους, ενώ το όργανο αποτελεί το κερασάκι σε αυτήν την γευστικότατη ηχητική τούρτα, που απογειώνεται από τα δυναμικά κι ευωδιάζοντα σπιρτάδα ντραμς.

Οι εμπνευσμένες και με μαεστρία εκτελεσμένες συνθέσεις των Greenleaf τοποθετούνται στο σύγχρονο stoner rock, αν και οι ρίζες τους βρίσκονται στο 70's rock, το οποίο αποτελεί την κύρια επιρροή τους, καθώς τα ψυχεδελικά prog ψήγματα, που καθιστούν σαγηνευτικό το Nest Of Vipers, έχουν αποδοθεί με έναν ιδιαιτέρως κολακευτικό για αυτά, μοντέρνο τρόπο, ενώ άξια ειδικής μνείας είναι η σχεδόν τέλεια ενορχήστρωση του άλμπουμ.

Εν κατακλείδι, έχω την εντύπωση, πως οι Greenleaf, που έχουν σωστά -κατά τη γνώμη μου- χαρακτηριστεί ως supergroup, εδραιώνονται ως κανονική και πολλά υποσχόμενη μπάντα με το διασκεδαστικό και άκρως ενδιαφέρον Nest Of Vipers, το οποίο αποτινάζει από πάνω τους το αρνητικό hype, που συνήθως διακρίνει τα μουσικά side-projects. Με άλλα λόγια, η τιμιότητα και η ειλικρίνεια, που αποπνέει τούτη η δουλειά, είναι αδιαμφισβήτητες.

Nest Of Vipers: MySpace
Small Stone: Official Webiste

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου