Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Hypomanie - Calm Down, You Weren't Set On Fire


Το one man project, που ακούει στο όνομα Hypomanie, γεννήθηκε στο Arnhem της Ολλανδίας το έτος 2007, όταν ο Selwin Hageraats αποφάσισε να εξερευνήσει τα black ηχοτοπία της σκληρής μουσικής. Όμως, δύο χρόνια αργότερα κι ύστερα από τρεις κυκλοφορίες, ο Selwin άλλαξε ηχητική κατεύθυνση, καθώς διάνθισε τις μαυρισμένες του μελωδίες με μια post-punk αύρα, που είναι απόρροια της αγάπης του για την shoegaze αισθητική, ενώ οι έντονες post rock επιρροές του, μοιραία τον οδήγησαν στην δημιουργία ονειρικών, blackgaze ηχοχρωμάτων.

Η αλλαγή στην ηχητική πορεία της μπάντας έφερε αλλαγές και στο στιχουργικό της περιεχόμενο, το οποίο σταδιακά ελαχιστοποιήθηκε, καθώς τα φωνητικά μειωνόταν με γεωμετρική πρόοδο από δίσκο σε δίσκο. Αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας είναι η εντελώς instrumental προσέγγιση του τρίτου πονήματος του Selwin, που κυκλοφορεί, αλλά και διατίθεται για δωρεάν download, από μια μικρή ρουμάνικη εταιρεία, που ειδικεύεται σε τέτοια ακούσματα, ονόματι: Valse Sinistre Productions, υπό τον τίτλο: Calm Down, You Weren't Set On Fire.

Ο εν λόγω δίσκος, ο οποίος αποτελείται από 6 κομμάτια συνολικής διάρκειας 44 λεπτών, συνοδεύεται από το υπέροχο artwork, που φιλοτέχνησε η Meriel Longmore, ενώ η παραγωγή του είναι αρκετά καθαρή, παρόλο, που διαπερνάται από μια κολακευτική για τις συνθέσεις, που περιέχει, lo-fi ατμόσφαιρα. Η ροή του δίσκου είναι πολύ καλή, ενώ σε αυτό συμβάλει και η έξυπνη χρήση των ελάχιστων samples φωνητικών από το Selwin, ο οποίος αποδεικνύει με την εκπληκτική του απόδοση για ακόμη μια φορά, το πόσο ταλαντούχος μουσικός είναι..

..Καθώς χειρίζεται με απλό, αλλά συνάμα μεστό τρόπο το μπάσο, ενώ η δουλειά του στα πλήκτρα είναι επιεικώς φανταστική, μιας κι ο αιθέριος ήχος τους είναι καταλυτικός για τον κυματισμό του αέρινου ηχητικού πέπλου, που καλύπτει το άλμπουμ. Η παραμόρφωση στις κιθάρες, αλλά και τα δυναμικά του χτυπήματα στα ντραμς, θυμίζουν σε αρκετές στιγμές το black metal παρελθόν του, αν κι αυτό για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αφορά κυρίως στην τεχνοτροπία, με την οποία προσεγγίζει τα δύο μουσικά όργανα κι όχι στην δομή των συνθέσεων.

Τα post rock στοιχεία είναι ιδιαιτέρως έντονα στις συνθέσεις του Calm Down, You Weren't Set On Fire, αν και το κυρίαρχο στοιχείο του δίσκου είναι το shoegaze, το οποίο πλαισιώνεται όμορφα από την ψυχεδελική dream pop, που καθιστά το έσχατο χρονικά Hypomanie άλμπουμ, εξαιρετικό, ενώ η φρεσκάδα, που το διαπερνά στην ολότητα του, το απογειώνει. Εν ολίγοις, όσοι αρέσκονται σε μπάντες όπως οι Joy Division, Slowdive, God Is An Astrοnaut, Explosions In The Sky, Cocteau Twins, τότε καλό θα ήταν να αφεθούν άνευ όρων στη μαγεία του εν λόγω δίσκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου