Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Kauan - Kuu..


Ο ταλαντούχος και μόλις 22 ετών Ρώσος, Anton Belov, έχει δημιουργήσει αρκετά μουσικά projects ως τώρα, με πιο ενεργό, αλλά και πιο ενδιαφέρον από αυτά, να είναι αυτό που φέρει το όνομα, Kauan. Το εν λόγω μουσικό project δημιουργήθηκε στις αρχές του 2005, με πολλά άτομα να περνάνε το κατώφλι της μπάντας, αλλά τελικά -πέραν του ιδρυτή της φυσικά, να καταφέρνει να στεριώσει σε αυτή μόνο η νεαρή και εξαιρετικά ταλαντούχα στο βιολί, Lubov Mushnikova. Έως τώρα έχουν κυκλοφορήσει 4 full length δουλειές. Οι δύο πρώτες κινούνται στο χώρο του ατμοσφαιρικού folk doom/black ενώ, από την τρίτη τους δουλειά είχε φανεί μια στροφή προς post rock και ambient μονοπάτια. Κάτι που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν απλά κάποιος πειραματισμός για τη μπάντα, αλλά κανονική αλλαγή μουσικής πλεύσης, μιας και στο τελευταίο τους πόνημα με τίτλο Kuu.. -που στα φινλανδικά σημαίνει Φεγγάρι, τα metal στοιχεία έχουν εκλείψει τελείως -όχι όμως και τα έντονα συναισθήματα, που προκαλούνται από τις εξίσου έντονες, αλλά και συναρπαστικές μελωδίες, που αυτός ο πολύ καλός και διαρκείας περίπου 45 λεπτών δίσκος, μας προσφέρει.

Το πανέμορφο ηχητικά Kuu.. αποτελείται από μόλις 4 κομμάτια, οι τίτλοι των οποίων είναι εξίσου μαγευτικοί με την μουσική που αυτά περικλείουν -βέβαια, θα χρειαστεί να τους μεταφράσετε, μιας και είναι γραμμένοι στα φινλανδικά -τα οποία, μαζί με τα Ρώσικα, αποτελούν τις δυο γλώσσες, στις οποίες είναι γραμμένοι και οι στίχοι των τραγουδιών. Αυτό οφείλω να ομολογήσω πως δεν αποτελεί τροχοπέδη για την απόλαυση του δίσκου, μιας και αυτό που μετράει περισσότερο εδώ, είναι η ερμηνεία, στην οποία γίνεται ξεκάθαρο πως η φωνή του Anton -που έχει αναλάβει και τις κιθάρες, αλλά και τα πλήκτρα, έχει πλέον ωριμάσει ενώ, τα φωνητικά της Alina Roberts -που είναι διάσπαρτα στον δίσκο, σε ξελογιάζουν με χαρακτηριστική ευκολία. Το βιολί της Lubov σε ταξιδεύει σε ηχοτοπία τέτοιας ομορφιάς, που όμοια τους υπάρχουν μόνο στην Χώρα του Ποτέ ενώ, αξίζει να αναφερθεί πως ο δίσκος αυτός, είναι ο μοναδικός στην μέχρι τώρα πορεία της μπάντας, που έχει ηχογραφηθεί εξ' ολοκλήρου με φυσικό τρόπο, αφού δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Σε αυτό, εκτός των προαναφερθέντων, βοήθησαν και οι Vitaly Tretjakov σε μπάσο, Alexander Zasipkin σε ντραμς και Vladimir Seroukhov σε κιθάρες.

Το artwork του δίσκου, όπως και το εξώφυλλο άλλωστε, θαρρώ πως εκπέμπει μια νοσταλγία, η οποία, ταιριάζει απίστευτα με το σαγηνευτικό μουσικό περιεχόμενο του δίσκου, το οποίο, προκαλεί στον ακροατή ποικίλα συναισθήματα, που ως επί το πλείστον είναι θετικά, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, περιγράφονται με ιδιαίτερη δυσκολία. Βέβαια, αυτό ίσως είναι και λογικό, μιας και πολλές είναι οι φορές που θέλεις να πεις σε κάποιον πως αισθάνεσαι, αλλά δεν τα καταφέρνεις, διότι αν και μιλούμε μια γλώσσα πλούσια σε έννοιες και λέξεις, αυτές δεν είναι πάντα αρκετές για να περιγράψουν τον εσωτερικό μας κόσμο.

Anyway, η παραγωγή του δίσκου είναι καταπληκτική, μιας και δίνει μια ζωντανή υπόσταση στα τραγούδια, αφού ο ήχος τους μοιάζει σαν να μην βγαίνει από τα ηχεία ή τα ακουστικά, αλλά από το δίπλα δωμάτιο, την μισόκλειστη πόρτα του οποίου μόλις ανοίξεις αντικρίζεις έναν κόσμο, όμοιο με αυτόν που κάθε βράδυ βλέπεις στα περιπετειώδη μα γλυκά, όνειρα σου. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να αποτρέψεις του εξωτερικούς ήχους από το να σε ενοχλήσουν, να επιτρέψεις στο ασημένιο φως του φεγγαριού να συνοδεύσει το χρυσαφένιο φως των κεριών και αφού κλείσεις τα μάτια, να αφεθείς στην μαγεία του Kuu.. Και που ξέρεις, ίσως όταν αυτό το μαγικό ταξίδι τελειώσει, να βρίσκεσαι σε έναν κόσμο, πιο όμορφο κι ελκυστικό από ποτέ -την ύπαρξη του οποίου, ίσως απλά ως τώρα να αγνοούσες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου