Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Swallow The Sun - Emerald Forest And The BlackBird


Από την παγωμένη και γνωστή για την αδιάλειπτη τροφοδοσία του metal χώρου με νέες μπάντες, Φινλανδία, προέρχονται οι γεννημένοι το έτος 2000, Swallow The Sun, οι οποίοι απ' την αρχή της ύπαρξης τους κινούνται στα σκοτεινά σοκάκια της μελωδικής death/doom μουσικής. Πρόσφατα, η μπάντα από την πόλη Jyväskylä, προσέθεσε ακόμη ένα άλμπουμ στην δισκογραφία της, το Emerald Forest And The BlackBird, το οποίο αποτελεί την πέμπτη full length κυκλοφορία της.

Ο εν λόγω δίσκος, που κυκλοφόρησε μέσω της Spinefarm Records, αποτελείται από 10 κομμάτια συνολικής διάρκειας 67 περίπου λεπτών και χαρακτηρίζεται από την πεντακάθαρη παραγωγή του, ενώ οι συνθέσεις που περιέχει, αν και δεν παρουσιάζουν κάποιο νεοτερισμό, είναι όλες τους καλοδουλεμένες. Οι στίχοι που συνοδεύουν τα κομμάτια είναι στο γνωστό ύφος της μπάντας, ενώ αξιοσημείωτη είναι η απαγγελία του ποιήματος London, του γνωστού Βρετανού ποιητή William Blake, η οποία προσθέτει το κάτι παραπάνω στο όλο ηχητικό concept.

Η απόδοση της μπάντας είναι πολύ καλή για ακόμη μια φορά, αν και αυτό, έχω την εντύπωση, πως δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη πλέον. Οι κιθάρες, άλλοτε ηλεκτρικές και αγριεμένες κι άλλοτε ακουστικές και γαλήνιες, διεκδικούν στα ίσα τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τα αιθέρια πλήκτρα, η παρουσία των οποίων είναι επιβλητική καθόλη τη διάρκεια του δίσκου. Μπάσο και ντραμς, προσθέτουν το απαραίτητο groove στο -αρκετά καλό- τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, το οποίο απογειώνεται από την θεατρικότητα που του προσδίδουν τα εναλλασσόμενα σε καθαρά και brutal, φωνητικά. Αξία αναφοράς, η guest συμμετοχή της Anette Olzon, τραγουδίστριας των επίσης Φιλανδών και ιδιαίτερα αγαπητών στη χώρα μας, Nightwish, η οποία συμβάλει με την αέρινη φωνή της στην ηχητική ποικιλότητα του Emerald Forest And The BlackBird.

Όπως ίσως μαντεύετε, εδώ δεν πρόκειται να συναντήσετε κάτι πρωτοποριακό ή ρηξικέλευθο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τούτος ο δίσκος δεν είναι καλός, αντιθέτως, πρόκειται για ένα ευχάριστο άκουσμα, που θα ικανοποιήσει στο έπακρο τους οπαδούς της μπάντας, αλλά και τους φίλους του συγκεκριμένου ήχου γενικότερα. Άλλωστε, οι Swallow The Sun, είναι από εκείνες τις μπάντες, τα άλμπουμ των οποίων, σπάνια ενθουσιάζουν, αλλά ακόμη σπανιότερα απογοητεύουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου