Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Maeth - Shrouded Mountain

 
Μια εξαιρετικά ταλαντούχα πενταμελής μπάντα σχηματίστηκε υπό το μυστηριώδες όνομα Maeth το 2011 στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία στα τέλη του Οκτώβρη έβγαλε μέσω της Minnesconsin Records τη νέα της δουλειά με τίτλο Shrouded Mountain, που αποτελεί την τρίτη της συνολικά studio κυκλοφορία και την δεύτερη με full length μορφή.
 
Ιδιαιτέρως όμορφο είναι το πολύχρωμο artwork, που φιλοτέχνησε με περίσσιο μεράκι ο Adahn Stewart, το οποίο μας προϊδεάζει για την αχαλίνωτη metal ψυχεδέλεια του Shrouded Mountain κι αψεγάδιαστη είναι η διαυγής κι άκρως ογκώδης παραγωγή του Adam Tucker, που αναδεικνύει περίφημα τις πολλές κι εξόχως συναρπαστικές ηχητικές στρώσεις των υπέροχων Maeth.
 
Στιβαρό και συμπαγές είναι το τελικό σύνολο στο εκπληκτικό Shrouded Mountain παρά το γεγονός, πως οι φοβεροί Maeth εδώ συνδυάζουν μερικά φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους μουσικά ιδιώματα, καθώς την έμφυτη progressive νοοτροπία τους διαπερνά μια doom αύρα με sludge αιχμές, που κολακεύει τα post ευωδίας jazz ρινίσματα και τα black τους ψήγματα.
 
Αιθέριες κι απόκοσμα βαριές συνάμα είναι οι κιθάρες των έξοχων Maeth στο νέο τους πόνημα, οι οποίες πότε σκαρώνουν θηριώδη riffs σε τραχύ doom ύφος και πότε υφαίνουν δηλητηριώδους γοητείας post rock μελωδίες, που σε συνδυασμό με τα noise ευωδίας κι ερεβώδους drone αύρας leads και solos τους, απογειώνουν τα σκληρά sludge στοιχεία του Shrouded Mountain.
 
Πνιγμένο στην παραμόρφωση και το fuzz είναι ως επί το πλείστο το μεστό μπάσο στο εξαίρετο Shrouded Mountain και συμβάλει έτσι σημαντικά στην πυκνή του heavy ατμόσφαιρα, η οποία οφείλει στα καταπληκτικά ντραμς των Maeth, τόσο την αβυσσαλέα progressive ιδιοσυγκρασία, όσο και τα μεθυστικά της jazz ηχοχρώματα, που αναδεικνύουν την metal της ψυχεδέλεια.
 
Ηλεκτρισμένες folk σκιές καλύπτουν αρμονικά το σχεδόν αβάσταχτα σαγηνευτικό κι εξόχως απολαυστικό Shrouded Mountain χάρη στο παιχνιδιάρικο φλάουτο, ενώ τα διακριτικά samples και τα πότε βορβορώδη και πότε σχιστά brutal φωνητικά των Maeth, που είναι χωμένα βαθιά στην μιξή του άλμπουμ, συμβάλουν στην ήδη πλούσια ποικιλία και την ομαλή του ροή.
 
Βαριές κι αέρινες black ευωδίες αναδύονται από τα progressive σωθικά του χορταστικού Shrouded Mountain και τυλίγουν αρμονικά τις βαλτώδεις sludge αναθυμιάσεις και τα πνιγηρά του doom αρώματα, καθιστώντας τα εύθραυστα post rock ψήγματα και τα διάφανα folk στοιχεία, που πλαισιώνουν τις jazz πινελιές της metal ψυχεδέλειας των Maeth, αποπνικτικά όμορφα.
 
Εντυπωσιακό είναι εν ολίγοις το εθιστικό και τρομακτικά γοητευτικό Shrouded Mountain των επιεικώς καταπληκτικών Maeth, που εδώ βρίσκονται σε συνθετικό κι εκτελεστικό οργασμό, χαρίζοντας μας ένα φρικιαστικά όμορφο άκουσμα, που καθηλώνει με την απαράμιλλη και αβίαστη του πλούσια heavy υπόσταση, μεθώντας έτσι όλες τις αισθήσεις. Φαντασμαγορικό.
 
Maeth: Bandcamp / Facebook
Minnesconsin Records: Tumblr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου