Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Monk - Black Earth Beneath

 
Από την Σύρο και τον οικισμό Επισκοπείο προέρχονται οι ανερχόμενοι Monk όπου το 2011 σχηματίστηκαν από τρεις νέους και ιδιαιτέρως ταλαντούχους μουσικούς, οι οποίοι στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη κυκλοφόρησαν με την αρωγή της Fuzz Ink Records την δεύτερη συνολικά και πρώτη με full length μορφή δουλειά τους, υπό τον τίτλο Black Earth Beneath.
 
Μόλις πέντε κομμάτια συνολικής διάρκειας 49 λεπτών περιέχει το θηριώδες κι άκρως χορταστικό Black Earth Beneath, το οποίο χρωστά την άψογη παραγωγή του, που ισορροπεί τέλεια μεταξύ heavy διαύγειας και fuzz βρωμιάς στους Monk και τον Βαγγέλη Αποστόλου, που επιτυχώς την επιμελήθηκαν κι οφείλει στον Julio Sanka το εντυπωσιακό και μεθυστικά τερατώδες του artwork.
 
Ογκώδη και αργόσυρτα riffs, άλλοτε σε παραδοσιακό doom ύφος κι άλλοτε σε κλασσικό stoner μοτίβο ξεχύνονται συνεχώς με ράθυμη μανία και νωχελική ορμή από την στιβαρή και φέρουσα κοφτερές fuzz αιχμές κιθάρα των Monk, η οποία ενισχύει με περισσή μαεστρία την ποικιλία του έξοχου Black Earth Beneath με δηλητηριώδους post rock αύρας και sludge ομορφιάς leads.
 
Συμπαγείς και πυκνές fuzz αναθυμιάσεις αναδύονται από τις τραχιές χορδές του μπάσου κι ενισχύουν έτσι σημαντικά το ήδη μεγαλειώδες doom εκτόπισμα του Black Earth Beneath χάρη στην υφέρπουσα sludge ψυχεδέλεια τους, ενώ κατακλυσμιαία είναι τα ρωμαλέα ντραμς των Monk, τα οποία πασπαλίζουν αρμονικά με το μονολιθικό τους groove το τελικό μουσικό σύνολο.
 
Ιδιαιτέρως σημαντικά όμως για την ομαλή ροή του εξόχως απολαυστικού Black Earth Beneath είναι τόσο τα διακριτικά samples φωνητικών, όσο και τα διάφορα effects, που με δεξιοτεχνία οι άκρως ταλαντούχοι Monk έχουν επιτυχώς ενσωματώσει στο ντεμπούτο τους, αναδεικνύοντας έτσι το εγγενές stoner σκοτάδι και την sludge καταχνιά, που καλύπτει την doom ευωδία τους.
 
Δεινότητα εκτελεστική και συνθετικός οίστρος σε πλήρη αρμονία με την απαστράπτουσα κι ερεβώδη συνάμα heavy φαντασία των Monk μας χαρίζουν δια μέσω του Black Earth Beneath και σε συνδυασμό με το ταλέντο και την ατίθαση sludge έμπνευση τους ένα εξαιρετικά εθιστικό doom άκουσμα, που βρίθει εκλεκτών post ψηγμάτων και ξεχειλίζει από αγνή stoner ποιότητα.
 
Ελπιδοφόρο και πάρα πολλά υποσχόμενο μοιάζει το μέλλον των εξαιρετικών Monk στα πολύ βαριά κι αβάσταχτης fuzz γοητείας heavy σοκάκια, καθώς η λυσσαλέα sludge νωθρότητα του instrumental υφής Black Earth Beneath σε συνδυασμό με την σπιρτόζικη stoner οκνηρία του και την αναιμική post rock ευωδία του, καθιστούν το doom άρωμα του σχεδόν ακαταμάχητο.
 
Κλείνοντας, νιώθω, πως ειδικής μνείας αξίζει το αμαρτωλής ομορφιάς σαξόφωνο, που κάνει την guest εμφάνιση του ιδιαιτέρως αισθητή προς το τέλος του Black Earth Beneath, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό πρώτο δείγμα γραφής από τους Monk και συνάμα νομίζω, πως αποτελεί έναν από τους πλέον συναρπαστικούς doom δίσκους της τρέχουσας χρονιάς κι όχι μόνο. Φανταστικό.
 
Fuzz Ink Records: Facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου