Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Whooom - Gargantua

 
Μια εξαιρετική μπάντα σχηματίστηκε σχετικά πρόσφατα κάπου στην Ολλανδία από τους Bart Van Garderen στο μπάσο, Tom Van Garderen στα ντραμς και Ross MacLean στην κιθάρα υπό το όνομα Whooom, η οποία πριν λίγες ημέρες έκανε διαθέσιμη μέσω της σελίδας της στο bandcamp την τρίτη συνολικά δουλειά της, που φέρει τον εξαίρετο τίτλο Gargantua.
 
Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως συναρπαστικό άκουσμα εξολοκλήρου instrumental μορφής, που περιέχει μόλις τέσσερα, μα θηριώδη, κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 38 λεπτών, τα οποία χάρη στην υπέρβαρη έμπνευση και την αχαλίνωτη φαντασία των Whooom οδηγούν το τεραστίου εκτοπίσματος Gargantua σε ασήκωτα και παχύρρευστα heavy μονοπάτια.
 
Τραχιά και βαριά είναι τα μονολιθικής γοητείας riffs από την βαφτισμένη σε fuzz όπιο κιθάρα των Whooom, η οποία σκαρώνει συνεχώς μεγαλειώδεις ρυθμούς, άλλοτε σε σκαιό stoner ύφος και άλλοτε σε πρωτόγονο doom μοτίβο και υφαίνει παράλληλα περιπετειώδη leads άγριας heavy ομορφιάς, διανθίζοντας το βασανιστικά όμορφο Gargantua με κοφτερά sludge στολίδια.
 
Συμπαγές σαν φρέσκο σκυρόδεμα και άκρως στιβαρό είναι το rythm section του χορταστικού Gargantua, το οποίο απαρτίζεται από το βραχνό μπάσο των άκρως ελπιδοφόρων Whooom, το οποίο προσφέρει όγκο κι άπλετο βάθος στο τελικό σύνολο κι από τα σπιρτόζικα τους ντραμς, που ενισχύουν σημαντικά την ομαλή του ροή με την φλογερή τους groove ιδιοσυγκρασία.
 
Καμουφλαρισμένα είναι τα μεθυστικά και σκιερά samples φωνητικών, που κάνουν προς τα μέσα του Gargantua την αναιμική τους εμφάνιση, όμως πετυχαίνουν σωστά τον σκοπό τους, καθώς ενισχύουν την ηχητική του ποικιλία και μαζί με το επιεικώς πανέμορφο και γεμάτο συμβολισμούς artwork του, εντείνουν την μυστηριώδη υφή του εξαιρετικά heavy ήχου των Whooom.
 
Θαρρώ όμως, πως κάπου εδώ πρέπει να αποδοθούν τα δέοντα και στην άψογη παραγωγή του ιδιαιτέρως απολαυστικού Gargantua, η οποία έχει επιτύχει την τέλεια ισορροπία μεταξύ heavy διαύγειας και fuzz βρωμιάς και σε συνδυασμό με την αναλογική αύρα και την ογκώδη υπόσταση της, απογειώνει την αψεγάδιαστη απόδοση των Whooom και τα εκρηκτικά τους κομμάτια.
 
Δεινότητα εκτελεστική και συνθετικός οίστρος χαρακτηρίζουν εν πολλοίς τους έξοχους Whooom, οι οποίοι έχουν θέσει υπό την πλήρη τους κυριαρχία το αγνό fuzz μεράκι και το αβυσσαλέο τους heavy τσαγανό, με αποτέλεσμα το θηριώδες Gargantua να ξεχειλίζει από stoner ποιότητα και να αναδύει συνάμα πυκνές doom αναθυμιάσεις, που μαρτυρούν την sludge του ψυχεδέλεια.
 
Βαρύ κι αγέρωχο σαν οβελίσκος είναι το μαγευτικό νέο πόνημα των εξαιρετικών και πάρα πολλά υποσχόμενων Whooom, καθώς το τρομακτικά σαγηνευτικό Gargantua, δεν κρύβει τις επιρροές του, όμως έχει καταφέρει χάρη στο τεράστιο ταλέντο των δημιουργών του να τις ενσωματώσει στον ακραία heavy χαρακτήρα τους και να μας χαρίσει έτσι ένα ατόφιο stoner/doom διαμάντι.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου