Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Crystalised Rays Of A Frozen Sun [Gr]

Συνέντευξη με τους Solar Halos

 

Ο ντεμπούτο δίσκος των Solar Halos, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 20 Ιανουαρίου από την Devouter Records είναι πραγματικά σαγηνευτικός και οι άκρως εθιστικές του μελωδίες, που έχουν κολλήσει εδώ και δυο μήνες στα καθημερινά μου ακούσματα, αποτέλεσαν έναν πολύ καλό λόγο για να ανταλλάξω μέσω email μερικές ερωταποκρίσεις με την Nora, βασική τραγουδίστρια και κιθαρίστρια τους, έτσι ώστε να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για αυτούς.


Γεια χαρά Solar Halos και καλή χρονιά! Πως είναι οι πρώτες μέρες του 2014 για εσάς?

Ευχαριστούμε, καλή χρονιά και σε εσένα! Μπήκε καλά η χρονιά, αφού καταφέραμε να γλιτώσουμε από την πολική δίνη και τις θύελλες της μέσα σε μια εβδομάδα.

Η μπάντα σχηματίστηκε πριν από δυο χρόνια περίπου, οπότε νομίζω ότι ένα μίνι βιογραφικό σας θα μας βοηθούσε όλους να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Οι τρεις μας γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια τώρα, μιας και ζούμε και παίζουμε σε μια μικρή πόλη με μουσικές ρίζες. Οι μπάντες μας είχαν παίξει και περιοδεύσει παρέα, οπότε ήμασταν ήδη φίλοι. Ο John κι εγώ παίξαμε μαζί για πρώτη φορά το 2010 στην μπάντα του Jenks Miller, τους Horseback. Μας άρεσε πολύ η συνεργασία μας, οπότε έναν χρόνο αργότερα αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια δικιά μας μπάντα. Παίζαμε παρέα για κάποιους μήνες, γράφοντας κάποιες ιδέες μαζί, αλλά αποφασίσαμε να βρούμε έναν μπασίστα πριν αυτές αρχίζουν να παίρνουν την τελική τους μορφή. Αμέσως σκεφτήκαμε τον Eddie και δεν κάναμε λάθος, μιας και η χημεία μας ήταν εκπληκτική κι εμφανίστηκε με την πρώτη μας κιόλας πρόβα στα τέλη του 2011.

Το Solar Halo είναι ένα οπτικό φαινόμενο και μάλιστα ιδιαιτέρως σαγηνευτικό. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον όρο για όνομα σας? Ασχολείστε με επιστημονικά θέματα γενικότερα?

Μου αρέσει να ψάχνω πληροφορίες για οτιδήποτε μου κινεί το ενδιαφέρον και νομίζω ότι ακολούθησα κάποια κείμενα για το “Walpurgis  Nacht” , που με οδήγησαν σε κείμενα για το  “Broken Spectre” κι από εκεί κατέληξα σε κείμενα για τα “solar halos” και πραγματικά με συνεπήρε η ιδέα για παγωμένους κρυστάλλους γύρω από τον ήλιο και τις μαγευτικές εικόνες, που αυτό παράγει. Γενικά με συναρπάσει η συνύπαρξη των αντιθέτων, όπως ο πάγος με τον ήλιο και η επιστήμη με τη θρησκεία και τη μυθολογία.

Είστε όλοι μέλη και σε άλλες μπάντες, οπότε θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει χρόνος για όλες κι αν χρειάζεται να ορίσετε προτεραιότητες ανάμεσά τους?

Οι Solar Halos είναι η μοναδική μπάντα στην οποία συμμετέχω αυτή την στιγμή, οπότε δεν χρειάζεται να ορίσω κάποια προτεραιότητα. Ο Eddie συμμετέχει σε διάφορα κι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους σχήματα, από heavy blues και post rock μέχρι indie μπάντες, οπότε μάλλον κάνει καλό προγραμματισμό. Ο John φαντάζομαι ότι πρέπει να βρει περισσότερες ισορροπίες, αλλά τελικά πάντα στο τέλος τα καταφέρνει κι όλα κυλούν ομαλά.


Ποιο είναι το μουσικό σας υπόβαθρο, δηλαδή, ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας?

Νομίζω ότι όλες οι heavy μπάντες οφείλουν πολλά στους Black Sabbath, Led Zeppelin και Blue Cheer κι ας μην τους έχουν ακούσει παραπάνω από άλλες μπάντες. Όλοι μας επηρεαστήκαμε πολύ από την μουσική των 90's, μιας και τότε ακούγαμε και μαθαίναμε να παίζουμε κι εμείς μουσική. Εγώ άκουγα περισσότερο μπάντες από την Dischord Records και την Kill Rock Stars, όπως οι Fugazi και οι Universal Order Of Armageddon. Ξέρω ότι οι Swervedriver επηρέασαν πολύ τον Eddie, όπως και οι Drive Like Jehu επηρέασαν πολύ τον John. Δεν νομίζω ότι ακουγόμαστε όπως αυτές οι μπάντες, αλλά σίγουρα επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την μουσική. Τούτο τον καιρό όλοι ακούμε παρόμοιες μπάντες, είτε κοντινές μουσικά σε εμάς όπως οι Graveyard και η Chelsea Wolfe, είτε τελείως διαφορετικές από εμάς, όπως ο Teddy Pendergrass και οι The Carter Family.

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας σε κάποιον, που δεν έχει ακούσει ούτε καν μια νότα από εσάς?

Δυνατή, τριμελής heavy psych μπάντα με γυναικεία κι ανδρικά φωνητικά, κάποιες φορές αισιόδοξη, κάποιες άλλες σκοτεινή, κάτι παλιό μα συγχρόνως νέο.

Θα μας δώσεις σε παρακαλώ κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εκπληκτικό ντεμπούτο άλμπουμ σας? Είστε ικανοποιημένοι με τον ήχο του?

Ηχογραφήσαμε έξι κομμάτια, τέσσερα εκ των οποίων τα είχαμε ηχογραφήσει κι ως Demo λίγο παλιότερα και δυο εντελώς καινούρια. Τους μήνες μεταξύ του Demo και του δίσκου τα κομμάτια εξελίχθηκαν, κυρίως στα φωνητικά. Ηχογραφήσαμε τον δίσκο στα Revival Studios, σε μια αγροτική περιοχή της Νέας Υόρκης με τον Nick Petersen, με τον οποίο όλοι μας είχαμε συνεργαστεί ξανά και μάλιστα είχαμε απολαύσει αυτή μας την συνεργασία. Το master έγινε από τον James Plotkin, που εκτός των άλλων, είναι κι υπέροχος μουσικός. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Σε τι αναφέρονται οι στίχοι? Υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία σε αυτούς?

Πάντα γράφουμε πρώτα την μουσική και μετά την ακούμε προσπαθώντας να την ντύσουμε με τις φωνητικές μελωδίες και στίχους, που προκύπτουν από τα αισθήματα, που εκείνη μας προκαλεί. Νομίζω, πως η δομή των κομματιών μας σε τούτο τον δίσκο συμπίπτει κι έγκειται στην αγάπη μου για τη γεωγραφία. Όλοι οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από εικόνες τοπίων κι επιστημονικά φαινόμενα, που σχετίζονται με τη Γη.

Πως αισθάνεστε τώρα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει ο δίσκος? Χαρούμενοι, αγχωμένοι ή ανακουφισμένοι?

Θα έλεγα χαρούμενοι κι ανακουφισμένοι, μιας και πέρασε αρκετός καιρός από όταν ηχογραφήσαμε τα κομμάτια του. 


Ο δίσκος πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσω της Devouter Records. Πως ξεκίνησε αυτή η συνεργασία?

Ο φίλος μας Scott Endres από τους Make έστειλε τα demos μας στον Phil Rhodes της Devouter, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει το εκπληκτικό άλμπουμ τους, Trephine. Ήμασταν ενθουσιασμένοι και κολακευμένοι, που ο Phil ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας και ξεκινήσαμε σιγά σιγά να δουλεύουμε πάνω στις λεπτομέρειες αυτής της Υπερατλαντικής συνεργασίας.

Είστε ικανοποιημένοι με την Devouter και μήπως πρέπει να περιμένουμε κάτι παραπάνω από την συνεργασία σας?

Ο Phil είναι πραγματικά εκπληκτικός, δουλεύει τόσο σκληρά για την μουσική με την οποία είναι ειλικρινά παθιασμένος. Είναι πραγματικά περίεργο, που δεν έχουμε συναντηθεί από κοντά ποτέ και που ποτέ δεν μας έχει δει να παίζουμε ζωντανά, αλλά ελπίζω αυτό να αλλάξει στο προσεχές μέλλον.

Έχετε πλάνα για κάποια περιοδεία την Άνοιξη ή/και το καλοκαίρι? Υπάρχει περίπτωση να έρθετε για κάποιες συναυλίες και στην Ευρώπη?

Δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι συγκεκριμένο προς το παρόν, αλλά θα θέλαμε πάρα πολύ να έρθουμε στην Ευρώπη και θα το κάνουμε μόλις τα οικονομικά μας το επιτρέψουν.

Είμαστε ακόμη στις πρώτες μέρες του έτους, οπότε δεν θα μπορούσα να μην σε ρωτήσω για τους αγαπημένους σου δίσκους του 2013 κι επίσης αν υπάρχει κάποια μπάντα ή κάποιος δίσκος, που ανυπομονείς να ακούσεις μες το 2014?

Ο Eddie κι εγώ ακούσαμε πολύ το Mind Control των Uncle Acid & The Deadbeats την περασμένη χρονιά. Το Who Is William Onyeabor? Του William Onyeabor έπαιζε αρκετά συχνά στο σπίτι μου. Το Solar Motel του Chris Forsyth είναι ένα εξαιρετικό πειραματικό δείγμα κιθαριστικής μουσικής, που συνήθως ακούω όταν απαντώ σε μηνύματα. Περιμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία τον νέο δίσκο των Pontiak, που κυκλοφορεί αργότερα μες το μήνα.

Τώρα, που πραγματοποιήσατε το πρώτο σας βήμα στον μουσικό κόσμο, ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας γενικά για την μπάντα?

Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε δημιουργικά και τεχνικά σαν μπάντα και θέλουμε να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να κυκλοφορούμε δίσκους, καθώς και να περιοδεύσουμε κάποια στιγμή κι εκτός των συνόρων.

Solar Halos: Official Website / Facebook
Devouter Records: Official Website


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου