Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Nomadic Rituals - Marking The Day

 
Μια τρομακτικά heavy μπάντα σχηματίστηκε το 2012 στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας από τους Craig Carson σε μπάσο, πλήκτρα και φωνή, Peter Hunter σε κιθάρα, πλήκτρα και φωνητικά και Mark Smyth σε ντραμς και samples με το όνομα Nomadic Rituals, η οποία προς τα τέλη του ερχόμενου Φλεβάρη πρόκειται να κυκλοφορήσει την δεύτερη της full length δουλειά.

Τίτλος του περί ου ο λόγος concept δίσκου, στον οποίο οι φοβεροί Nomadic Rituals μουσικά, στιχουργικά και οπτικά καταπιάνονται με την πορεία της ανθρωπότητας και του σύμπαντος γενικότερα από την αρχή τους ως τέλος, είναι ο εξής: Marking The Day, ενώ το ηχητικό του περιεχόμενο απαντάται σε μόλις 6 θηριώδη κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 60 λεπτών.

Πελώριο είναι το ηχητικό εκτόπισμα του ιδιαιτέρως χορταστικού Marking The Day, το οποίο χρωστά την ογκώδη και υπέρβαρη παραγωγή του στους Niall Doran, που επιμελήθηκε την όλη διαδικασία και τη μίξη και Brad Boatright, που ανέλαβε το mastering του, ενώ οι ίδιοι οι τρομεροί Nomadic Rituals είναι οι μόνοι κι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το επιεικώς εξαίρετο του artwork.

Φρικιαστικά όμορφα riffs, άλλοτε σε βάρβαρο και πρωτόγονο doom ύφος κι άλλοτε σε τραχύ sludge μοτίβο αποτελούν εν πολλοίς το σκαιό ηχητικό υπόβαθρο του λυσσαλέα αργόσυρτου κι αβυσσαλέα απολαυστικού Marking The Day, η κιθάρα του οποίου σε αρμονία με τα διάσπαρτα samples των Nomadic Rituals ενισχύει την αύρα κοσμογονικής συντέλειας, που το διακρίνει.

Βαφτισμένο σε πυκνούς κι ακάνθινους fuzz βάλτους είναι το μεστό μπάσο των Nomadic Rituals στο έσχατο χρονικά πόνημα τους, στο οποίο χαρίζει ηχητικό βάθος και όγκο, ενώ κατακλυσμιαία είναι τα δυναμικά τύμπανα στο Marking The Day, τα οποία με δεξιοτεχνία το στολίζουν σωστά με ιδιαιτέρως παχιά στρώματα heavy πυρίτιδας και με groove σπινθήρες extreme metal υφής.
 
Κοφτερά και βορβορώδη είναι τα γεμάτα μίσος και οργή φωνητικά στο έξοχο Marking The Day, το οποίο χάρη στην χειμαρρώδη τους μανία εμποτίζουν αρμονικά με death στοιχεία και σχεδόν ανεπαίσθητες κι απόκοσμες hardcore πινελιές, αναδεικνύοντας έτσι την υφέρπουσα space ψυχεδέλεια των Nomadic Rituals και τα μάλλον διάφανα κι αιχμηρά τους post punk στολίδια.
 
Δεν είναι και το πιο εύκολο άκουσμα του σκληρού κι ακραίου heavy χώρου το βασανιστικά μεθυστικό Marking The Day, όμως η νοσηρή κι ανίερη του metal γοητεία θα σαγηνέψει θαρρώ όσες και όσους αρέσκονται σε αρχέγονα doom ακούσματα, καθώς οι Nomadic Rituals μες από ματωμένες death ατραπούς μας ταξιδεύουν σε ανήλιαγα stoner και όμορφα sludge μονοπάτια.
 
Συμπερασματικά, σκοτεινά metal ηχοτοπία και χαοτικές heavy αποχρώσεις έχει το αιχμηρό κι εξαιρετικά βαρύ Marking The Day από τους ιδιαιτέρως ταλαντούχους Nomadic Rituals, που εδώ μας παρουσιάζουν φανταστικά μια αιματηρή μάχη μεταξύ doom καταχνιάς και death λύσσας, νικητής από την οποία θαρρώ, πως αναδεικνύεται η πυκνή sludge αντάρα. Ωραιότατο.
 
Nomadic Rituals: Official Website
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου