Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Earth Flight - Blue Hour Confessions


Το 2004 δημιουργήθηκαν οι Γερμανοί Earth Flight, οι οποίοι αναμιγνύουν στη μουσική τους στοιχεία από παλαιότερες εποχές με στοιχεία από νεότερες μουσικές φόρμες. Η βάση τους είναι η rock μουσική, πολλά από τα ιδιώματα της οποίας, απαντώνται με επιτυχία στην μουσική τους: Progressive rock, doom, space rock, alternative, καθώς κι άλλα εξίσου ενδιαφέροντα και εκ πρώτης όψεως δύσκολο να συνδυαστούν μεταξύ τους ιδιώματα, συνυπάρχουν αρμονικά στον ήχο αυτής της ταλαντούχας μπάντας.

Οι Earth Flight, αν και είναι μια νέα σχετικά μπάντα, έχουν αρκετά μεγάλη συναυλιακή εμπειρία, αλλά και αρκετές κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους, εκ των οποίων μόνο οι δυο λογίζονται ως full length. Σε αυτές, ανήκει και ο τελευταίος χρονικά δίσκος τους, ο οποίος κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιανουάριο μέσω της Recent Records και ονομάζεται Blue Hour Confessions. Έχει διάρκεια περίπου 45 λεπτών ενώ, περιέχει δέκα τραγούδια. Η παραγωγή του δίσκου είναι διαυγής, αφού όλα τα μουσικά όργανα ακούγονται δυνατά και καθαρά. Τέλος, ειδική μνεία αξίζει το εκπληκτικό artwork του δίσκου, το οποίο το έχει φιλοτεχνήσει ο Σουηδός καλλιτέχνης και μουσικός, Kristian Wahlin, ευρύτερα γνωστός ως Necrolord.

Οι συνθέσεις της μπάντας είναι ατμοσφαιρικές ενώ, αποπνέουν μια γλυκιά μελαγχολία. Το progressive -όπως παιζόταν στα '70's και όχι όπως το έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, συνδυάζεται άψογα με το space rock -όπως αυτό παιζόταν στο παρελθόν, το οποίο με τη σειρά του, δένει υπέροχα με τα alternative στοιχεία της μπάντας -τα οποία φέρνουν στο νου συγκροτήματα του παρόντος mainstream rock χώρου. Φυσικά, το heavy στοιχείο δεν απουσιάζει από τον ήχο της μπάντας. Όμως, επειδή δεν τα πάω πολύ καλά με τις ταμπέλες, θα αναφέρω μερικά από τα συγκροτήματα που μου ήρθαν στο μυαλό ακούγοντας αυτόν τον δίσκο, κι ελπίζω να σας δώσω να καταλάβετε -όσο αυτό είναι δυνατό στη μουσική, περί τίνος πρόκειται. Λοιπόν, οι Tool συνεργάζονται με τους Pink Floyd, την ίδια στιγμή που οι Radiohead jamάρουν με τους Black Sabbath ενώ, οι Katatonia υποβάλουν τα σέβη τους στους Led Zeppelin και όλα αυτά, υπό την καλλιτεχνική εποπτεία των Porcupine Tree. Κάπως έτσι.

Anyway, το ζήτημα είναι πως οι Earth Flight, δημιούργησαν έναν δίσκο, που συνδυάζει με επιτυχημένο τρόπο, μερικά από τα καλύτερα στοιχεία της παλαιότερης και νεότερης rock μουσικής. Το σημαντικό όμως είναι, πως το έκαναν χωρίς να υποπέσουν στην παγίδα της αντιγραφής, καθώς οι συνθέσεις τους, αν κι έχουν φτιαχτεί με πολύχρησιμοποιημένα υλικά, ακούγονται όχι μόνο πρωτότυπες, αλλά και φρέσκες. Το Blue Hour Confessions, είναι ένας όμορφος δίσκος, που περιέχει κάποιες εξαιρετικές -και πολύ καλά παιγμένες, μουσικές ιδέες ενώ, η γλυκόπικρη ατμόσφαιρα του, καθιστά την αύρα του, μεθυστική. Αν λοιπόν, θέλετε να ακούσετε καλή rock μουσική, δεν έχετε παρά να τσεκάρετε τούτη την πολύ καλή μπάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου