Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Negative Plane - Stained Glass Revelations


Οι Αμερικάνοι Negative Plane, που συμπληρώνουν φέτος μια δεκαετία ζωής, δημιουργήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος αιώνα στην Florida των Η.Π.Α., όμως πλέον έχουν μετακομίσει στην Νέα Υόρκη. Δυο demo και δυο full length δίσκους έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, με το τελευταίο τους πόνημα, που τιτλοφορείται Stained Glass Revelations, να αποδεικνύει με τον πλέον πειστικό τρόπο, πως το black metal μπορεί ακόμη να προσφέρει ενδιαφέροντα και φρέσκα ακούσματα, χωρίς να απολέσει την αρχέγονη ατμόσφαιρα του.

Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους μέσω της δισκογραφικής The Ajna Offensive, περιέχει δέκα κομμάτια και διαρκεί κάτι παραπάνω από μια ώρα. Το εξώφυλλο ταιριάζει απίστευτα με στίχους, μουσική και ατμόσφαιρα ενώ, η παραγωγή είναι ιδανική για τις συνθέσεις της μπάντας. Παρόλο που το άλμπουμ ακούγεται σαν να ηχογραφήθηκε στα έγκατα κάποιου σπηλαίου, όλα τα όργανα ακούγονται καθαρά, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και οι συνθέσεις είναι πολύπλοκες -αλλά κι ευκολομνημόνευτες.

Η κιθαριστική δουλειά του δίσκου είναι απλά απαράμιλλη. Παρανοϊκά leads συγχέονται με ψυχεδελικά old school αισθητικής riffs, δημιουργώντας ένα μείγμα σύγχρονης ακραίας μουσικής με μαυρομεταλλικά στοιχεία περασμένων δεκαετιών. Τα ντραμς ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στο δύσκολο έργο τους ενώ, το μπάσο παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στις συνθέσεις της μπάντας. Το σχιζοφρενικό παίξιμο στο πιάνο, οι απειλητικοί ήχοι από τις καμπάνες και οι στοιχειωτικές μελωδίες του εκκλησιαστικού οργάνου, καθιστούν ως άκρως απαραίτητα για τη ροή του δίσκου, τα καθηλωτικά ιντερλούδια που αυτός περιέχει.

Οι Negative Plane με τον εξαιρετικό δεύτερο δίσκο τους, δηλώνουν με επιβλητικό τρόπο, πως δεν επηρεάζονται από τις μόδες ή τα πρέπει της σημερινής ακραίας μουσικής. Η οργανική προσέγγιση του ήχου τους, δεν επηρεάζει καθόλου την απόκοσμη ατμόσφαιρα του καθώς, η μπάντα δεν φοβάται να περιπλανηθεί μονάχη της στα σκοτεινά και ανήλιαγα μονοπάτια της μουσικής αβύσσου, εκεί, από όπου έλκει την καταγωγή του το Stained Glass Revelations, το για πολλούς -συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος, κορυφαίο black άλμπουμ της χρονιάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου