Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Rwake - Rest


Το Rest είναι ο πέμπτος full length δίσκος για τους προερχόμενους από τον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Rwake και ο δεύτερος που η μπάντα κυκλοφορεί υπό την σκέπη της γνωστής δισκογραφικής, Relapse Records. Η μπάντα, που δημιουργήθηκε στο Αρκάνσας το 1997, φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να μας προσφέρει κάποια μέτρια δουλειά ή μάλλον -για να ακριβολογούμε, μοιάζει να έχει θέσει ως στόχο, κάθε νέος της δίσκος, να είναι καλύτερος από τον προκάτοχο του. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός, πως κάθε ένας από τους ως τώρα δίσκους τους, ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλότερα από εκεί που ήταν τοποθετημένος από την εκάστοτε προηγούμενη δουλειά τους.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και τώρα με το Rest, που έχει διάρκεια 53 λεπτών και αποτελείται από 4 μεγαλειώδη κομμάτια και 2 ιντερλούδια, που λειτουργούν ευεργετικά για την ροή του δίσκου ενώ, αξίζει να αναφερθεί πως το ένα εξ αυτών, είναι στην ουσία ο πρόλογος του Arthur C. Clarke, από την μυθική ταινία του Stanley Kubrick, 2001: A Space Odyssey. Η εξαιρετική παραγωγή οφείλεται στην δουλειά του Sanford Parker ενώ, οι στίχοι, το εξώφυλλο, αλλά και το γενικότερο artwork, είναι απόλυτα ταιριαστά με την μουσική του άλμπουμ, αλλά και γενικότερα με την γλυκόπικρη ατμόσφαιρα που ο δίσκος αποπνέει.

Η απόδοση της μπάντας, αλλά και όλων όσων -μουσικών και μη, συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του δίσκου, είναι εξαιρετική. Οι συνθέσεις έχουν γίνει περισσότερο πολύπλοκες, αλλά ταυτόχρονα, φιλικότερες ως προς την ακρόαση -ακόμη και για όσους δεν τα πάνε καλά με τις μεγάλες διάρκειες στα τραγούδια ή δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το sludge. Το οποίο sludge, είναι το ιδίωμα στο οποίο κατατάσσεται από τους περισσότερους αυτή η πολύ καλή και σταθερή μπάντα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απολύτως τίποτα καθώς, η μουσική τους περιέχει γενναίες δόσεις doom, ολίγον από post ενώ, τα progressive στοιχεία ποτέ δεν έλειψαν, όπως ποτέ δεν απουσίασαν από τον ήχο της μπάντας και οι southern πινελιές. Και να' ταν μόνο αυτά..

..Όλες οι μουσικές που τα μέλη του συγκροτήματος άκουγαν στα νιάτα τους ή ακούνε ακόμη και τώρα, εμφανίζονται στον νέο τους δίσκο. Μελωδικές στιγμές που σου φέρνουν στο νου αγαπημένες μπαλάντες, ακολουθούνται από υπέρβαρα riffs και σχισμένα brutal φωνητικά, τα οποία εναλλάσσονται με φωνητικές γραμμές hardcore τεχνοτροπίας ενώ, τα κιθαριστικά leads & solos, που σου φέρνουν στο νου thrash ή speed metal μπάντες, αφήνουν χώρο στα black ή/και death metal περάσματα. Όλα αυτά δοσμένα μέσα από το πρίσμα των Rwake, που μοιάζει να αποκτούν έναν εντελώς δικό τους ξεχωριστό ήχο με αυτήν την κυκλοφορία..

..Η οποία, παρουσιάζει ένα απίστευτα δεμένο rythm section, το οποίο δεν αρκείται σε βοηθητικό ρόλο, μιας και δεν διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες ενώ, τα φωνητικά θαρρώ πως είναι τα καλύτερα που έχουμε ακούσει από την μπάντα καθώς, με την οργή, την παράνοια και τον πόνο που εκφράζουν, σου δημιουργούν συναισθήματα τόσο έντονα, που σχεδόν σε τρομάζουν. Τα πλήκτρα και τα drones που αυτά δημιουργούν, αποτελούν την καλύτερη συντροφιά για τις -απλά, απίστευτες κιθάρες του δίσκου. Εν κατακλείδι, το Rest των Rwake, είναι ένας έντονος δίσκος, η ακρόαση του οποίου, εύκολα χαρακτηρίζεται ως βίωμα -ειδικά από τη στιγμή που το κλείσιμο του, ολοκληρώνεται με την απαγγέλια του If, ενός συγκλονιστικού ποιήματος του Rudyard Kipling.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου