Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Bismuth - Unavailing

 
Η Μεγάλη Βρετανία είναι η γενέτειρα των ανερχόμενων Bismuth, οι οποίοι σχηματίστηκαν στα τέλη του 2011 από την Tanya Byrne σε φωνητικά και μπάσο κι από τον Joe Rawlings στα ντραμς και πρόσφατα κυκλοφόρησαν υπό την αιγίδα διάφορων ανεξάρτητων δισκογραφικών την τέταρτη συνολικά δουλειά τους και full length ντεμπούτο, η οποία φέρει τον τίτλο Unavailing.
 
Το χορταστικό και νοσηρά σκοτεινό Unavailing περιέχει τέσσερα θηριώδη κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 47 λεπτών, ενώ ξεχωρίζει για το λιτό κι απόκοσμα θελκτικό artwork της Tara Hill και διακρίνεται για την αψεγάδιαστη παραγωγή του, που είναι αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας των Bismuth με τον Chris Fielding στην μίξη και τον James Plotkin στο mastering.
 
Ο μινιμαλιστικός doom χαρακτήρας των Bismuth απογειώνει τον έμφυτο πειραματισμό και τις ambient αναθυμιάσεις, που πλαισιώνουν τις δυναμικές drone αποχρώσεις τους, ενώ τα ισχνά sludge ξεσπάσματα τους αποθεώνουν τις noise ανησυχίες τους και ξεγυμνώνουν τα metal ψήγματα του slowcore αρώματος τους, εμποτίζοντας έτσι το Unavailing με heavy δηλητήριο.
 
Τα στιβαρά κι απέριττα ντραμς με μαεστρία κρατούν αρμονικά τα μπόσικα του Unavailing και σιγοντάρουν με το σκαιό τους groove το τραχύ και βάρβαρο μπάσο, το οποίο σκαρώνει αιχμηρά κι αργόσυρτα riffs, που έρπουν σε αχαλίνωτους και θολούς heavy βάλτους και μας βυθίζουν στον ανίερο extreme κόσμο των Bismuth εκεί όπου η doom μιζέρια λατρεύεται σαν θεότητα.
 
Οι experimental μελωδίες των τρομακτικά ικανών Bismuth χρωστούν σημαντικό μερίδιο της μονολιθικής τους ποικιλίας στα φωνητικά τους, τα οποία άλλοτε μοιάζουν σα να προέρχονται από τα έγκατα της κολάσεως, λόγω της brutal και σχιστής χροιάς τους κι άλλοτε πασπαλίζουν με μια αναιμική shoegaze σκόνη το εκκωφαντικά βαρύ Unavailing, χάρη στην γαλήνια τους υφή.
 
Εν ολίγοις, θαρρώ ότι το υπερβολικά βαρύ κι εξαιρετικά χαμηλά κουρδισμένο Unavailing ίσως αποδειχθεί βασανιστήριο για όσους κι όσες δεν έχουν συνηθίσει σε τερατώδους εκτοπίσματος και μονότονα heavy ακούσματα, ενώ θαρρώ ότι οι έξοχοι Bismuth θα κερδίσουν πολλές φιλίες μες από αυτό εξαιτίας της ανίερης doom και της ανείπωτης drone ομορφιάς του. Φανταστικό.
 
Bismuth: Bandcamp / Facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου