Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Fórn - Weltschmerz

 
Οι σταθερά ανερχόμενοι Fórn προέρχονται από την Βοστώνη όπου και σχηματίστηκαν στα τέλη του 2012 κι απαρτίζονται από πέντε ιδιαιτέρως ταλαντούχους μουσικούς, οι οποίοι πρόσφατα κυκλοφόρησαν την τρίτη τους δουλειά με μορφή EP και τίτλο Weltschmerz, η οποία περιέχει 2 κομμάτια σπασμένα σε 2 μέρη έκαστο, με τη συνολική τους διάρκεια να αγγίζει τα 23 λεπτά.
 
Το ζοφερό και τρομακτικά όμορφο artwork του Weltschmerz πλαισιώνει υπέροχα την ερεβώδη μουσική του γοητεία και το μάλλον απαισιόδοξο στιχουργικό του περιεχόμενο, ενώ η δυνατή και διαυγής παραγωγή του, αναδεικνύει περίφημα το εξόχως νοσηρό, άκρως heavy κι αργόσυρτο ταμπεραμέντο των Fórn και χαρίζει μια έξτρα δυναμική στα βαριά και ρωμαλέα τους κομμάτια.
 
Ο νωχελικός doom χαρακτήρας των Fórn είναι στολισμένος με γενναίες δόσεις funeral μαγείας και διανθισμένος επιτυχώς με διακριτικά black metal στοιχεία και με σχεδόν ανεπαίσθητα stoner ψήγματα, που ταιριάζουν γάντι στα χειμαρρώδη κι ορμητικά sludge ρινίσματα τους, ενώ τραχιά κι αρχέγονα metal ηχοχρώματα διαπερνούν αρμονικά το βαρύ doom σκαρί του Weltschmerz.
 
Τα στιβαρά ντραμς κρατούν υπέροχα και με περισσή μαεστρία τα μπόσικα του σαγηνευτικού κι εξόχως απολαυστικού Weltschmerz και συνθέτουν ένα συμπαγές rythm section με το πυκνό και μεστό μπάσο, το οποίο του χαρίζει βάθος κι όγκο με την οργανική του ύφη, ενώ τα σχιστά brutal φωνητικά των Fórn πασπαλίζουν αχνά και σχεδόν διάφανα crust ηχοτοπία στα κομμάτια τους.
 
Η άλλοτε μελαγχολική κιθάρα σκαρώνει μελωδίες, που κόβουν την ανάσα με την αβυσσαλέα τους θλίψη και την λάγνα τους αύρα drone σαγήνης κι άλλοτε υφαίνει πελώρια riffs, πότε σε κλασσικό doom ύφος και πότε με δυνατές funeral αποχρώσεις, που αναδεικνύουν φανταστικά τις βαλτώδης πινελιές sludge ύφους, με τις οποίες έχουν εμπλουτίσει το Weltschmerz οι Fórn.
 
Εν ολίγοις, θαρρώ ότι το μακάβρια θελκτικό Weltschmerz, που κινείται στο γνωστό κι άκρως γοητευτικό extreme και υπέρβαρο sludge μοτίβο των ταλαντούχων δημιουργών του, αποτελεί ένα πραγματικά εξαιρετικό άκουσμα του βίαια γαλήνιου doom και του σκληρού κι ακραίου heavy ήχου και συνάμα καθιστά τους Fórn ως μια από τις καλύτερες μπάντες στο είδος τους. Εξαίρετο.
 
Fórn: Bandcamp / Facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου